Sju personer omhändertagna efter tillslag i villa i västra Stockholm

Onsdag den 13 mars gjorde gränspolisen i region Stockholm ett tillslag i en villa i Bromsten i västra Stockholm. I villan, som hade sovplatser för 17 personer, omhändertogs sju personer med stöd av utlänningslagen. En mängd stöldgods hittades också.

– Ambitionen är att stänga ner denna typ av boenden genom att aktivt jobba både mot de brott som begås och med stöd i utlänningslagen. Dessa svarthotell, där det kan bo uppemot 20 personer i ett radhus eller en villa gjord för en normalstor familj, skapar en stor oro och otrygghet för boende i området, säger Monica Krüger, chef för gruppen som arbetar med internationella brottsnätverk (IBN) vid gränspolisens utredningssektion i region Stockholm.

– Genom en stark lokal närvaro får vi möjlighet att öka tryggheten i närområdet, vilket de boende uppskattar oerhört mycket, säger Per-Arne Kaati, sektionschef på utredningssektionen vid gränspolisen i region Stockholm.

Anledningen till att polisen genomförde tillslaget i bostaden var att det fanns uppgifter om efterlysta utländska personer och att man misstänkte att de boende hanterade stöldgods i bostaden.

Vid tillslaget i villan befann sig elva personer på plats men det fanns sängplats för 17 personer. Sju personer från boendet omhändertogs och avvisades under onsdagskvällen från Arlanda. Samtliga fick ett återreseförbud på tre år.

Elva cyklar, en moped, en motorcykel och dyra verktyg hittades också på adressen. Samtliga fordon antas vara stulna och beslagtogs därför. Inne i villan påträffades även narkotika och en falsk id-handling.

Anmälan om olovlig hotellverksamhet
Det har även upprättats en anmälan om olaglig hotellverksamhet på fastigheten. Med anledning av det åkte kommun och brandkår till adressen för att göra en tillsyn.

– Det är viktigt att vi slår mot vad vi kallar möjliggörarna för de internationella brottsnätverken. Vi måste vara uthålliga och med kontinuitet och i samverkan med interna och externa aktörer agera mot denna brottslighet. Kommunen och brandkåren är viktiga aktörer för att medverka till att stänga ner dessa boenden, säger Per-Arne Kaati.

Det finns uppgifter om ett stort antal liknande bostader där det bedrivs en typ av illegal hotellverksamhet runt om i Stockholms län.

– Vi fortsätter arbetet med att samla in indikatorer som kan ligga till grund för avvisningsbeslut och nekad inresa. På så vis får vi möjlighet att stoppa personer som kommer till Sverige för att begå brott redan vid gränskontrollen, säger Per-Arne Kaati.

 

Om insatsen

Insatsen är en del av den satsning som görs mot internationella brottsnätverk (IBN) hos Polisen i region Stockholm. Arbetet leds av IBN-gruppen på Gränspolisen.

Det var IBN-gruppen på gränspolisens utredningssektion tillsammans med gränspolisens rörliga kontrollgrupp som ledde onsdagens insats med hjälp med resurser från övriga delar av gränspolisen och lokalpolisområde Rinkeby.