Sportlovet stundar

Under sportlov, påsklov eller liknande återkommande planerade skollov då många åker iväg drabbades dessvärre många invånare i region Nord av bostadsinbrott. Polisen vill påminna om några förebyggande insatser du själv kan göra för att minska risken att ut

Polisen vill påminna om en del brottsförebyggande tips som man själv kan göra för att försvåra för inbrottstjuvar.

 

- Meddela din granne att du ska åka bort och be grannen titta till ditt hus eller lägenhet. Och det kanske inte behöver framgå i sociala medier att du ska vara borta under hela helgen eller veckan, säger Mats Lundén brottsamordningen region Nord.

Ett annat tips kan vara att tända lampor i bostaden på exempelvis timer eller be grannen parkera bilen på gården, så att det ser ut som om någon är hemma. Det är svårt att förutsäga var inbrott sker.

Ett vanligt tillvägagångssätt har varit att ett fönster på baksidan, företrädesvis balkongdörrar, krossas som en ingång i huset. Det som tillgripits har varit saker som är lätta att få med sig vid en snabb genomgång av huset.

- Det som försvunnit vid bostadsinbrott har varit smycken och kontanter företrädesvis, säger Mats Lundén.

Det är viktigt att snabbt meddela polisen om man ser något som verkar misstänksamt och att man noterat så många iakttagelser som möjligt i sin beskrivning till polisen. Polisen når du på telefon 114 14 och vid pågående brott eller akuta händelser ring 112.

Ser du något misstänkt?

Försök notera följande detaljer:

– Adress (vilket hus/gata/område)

– Tid (är det pågående eller när hände det ? gammalt)

– Signalement (ålder, längd, klädsel, olika signalement vid flera gärningsmän m.m.)

– Fordon (registreringsnummer, bilmärke, färg)

– Riktning (om någon person eller fordon har lämnat platsen)

Läs mer om hur du kan skydda dig mot inbrott här

Till toppen