Tyngsta polisfordonet – ska underlätta polisens logistikuppdrag

Polisfordon lastbil med kran målad som polisens övriga fordon.

Det tyngsta polisfordonet finns i polisregion Stockholm och ska underlätta polisens logistikuppdrag. Bild: Volvo

En lastbil med kran finns nu stationerad i Stockholms län för att användas vid Polismyndighetens logistikuppdrag. Den ska användas i polisens dagliga arbete men också i samband med exempelvis fotbollsmatcher, demonstrationer och andra insatser.

– Det kan handla om att ställa ut skyddsstaket, fordonsbarriärer och liknande. Från början tänkte vi oss en lastväxlare men för att vara mer flexibla blev det en kranbil, säger Hans Larsson, kommissarie i region Stockholm.

Lastbilen är klassad som utryckningsfordon och målad som våra andra polisfordon. Det handlar också om att såväl allmänheten som andra poliser ska inse att lastbilen tillhör polisen vid olika insatser. Något som blivit allt viktigare i ljuset av terrordåd så som det på Drottninggatan i Stockholm 2017 där lastbilen användes som vapen.

– Detta har vi gjort för att öka synligheten av att vi är på plats, säger Hans Larsson.

Särskild utbildning för fordonet

Utryckningskörningen handlar om att påkalla fri väg, inte att köra snabbt. Chauffören måste också ha den utbildning som krävs för att få köra i utryckning.

- En handfull förare ska utbildas på fordonet och kranen och vi hoppas att den snart ska komma till användning vid lämpliga kommenderingar, säger Hans Larsson.