Fängelse för ficktjuv som verkat i Stockholms län

Fängelse i 3 år och 6 månader och utvisning. Det blev en del av påföljden för en man som använt kontokort som han stulit från personer som handlat i butiker eller varit på krogen i Stockholms län.

Mannen som varit frihetsberövad sedan maj i år och har stått åtalad för ett 30-tal brott som han utfört mellan 2015 och 2019 i Stockholms län. Han har ensam eller tillsammans med andra medbrottslingar stulit kontokort efter att ha sett vilken kod som kortinnehavaren knappat in. Han har sedan hämtat ut kontanter i bankomater eller handlat med korten.

Har blivit rädda för att gå ut

I många fall har brottsoffren varit äldre personer och en del har haft rullator eller permobil. Eftersom ett antal brottsoffer var i mycket hög ålder och inte skulle ha kunnat närvara vid rättegången, höll polisen videoförhör i deras hem. Det äldsta brottsoffret är 92 år.

– Många av våra äldre målsägande har tagit detta hårt och några har blivit rädda för att gå ut eller använda kontokort, säger Ulrika Trygg Löfgren, i lokalpolisområde Södertälje och en av utredarna i ärendet.

Bevisningen mot mannen har varit i form av stillbilder och övervakningsfilmer från bankomater och butiker.

Nöjda med utfallet av domen

Rättegången pågick i sammanlagt åtta dagar.

– På grund av den stora mängden ärenden och brottsmisstankar blev både utredningen och rättegången omfattande. Polisen har varit på ”tårna” och har tillfört extra utredare och hjälp från bedrägerigruppen i city när vi har behövt det. Vi är nöjda med utfallet av domen och den är helt i linje med hur vi tänkt, säger kammaråklagare Anna Hankkio som tillsammans med kammaråklagare Marie Skeppstedt Törnström har lett förundersökningen.

Domen i Södertörns tingrätt

Södertörns tingsrätt dömde mannen för grov stöld, grovt egenmäktigt förfarande, egenmäktigt förfarande, många fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Tingsrätten anser att det handlat om grova brott eftersom de varit planerade och organiserade.

Påföljden blev:

  • Fängelse i tre år och sex månader
  • Utvisning med förbud om återinresa som gäller i tio år
  • Skadestånd i 42 fall till 25 målsägande som är både privatpersoner och banker.

Tingsrätten menar att utredningen har visat att mannens syfte med att komma till Sverige har varit att begå de brott han blivit dömd för.

I och med häktningen av mannen i maj har polisen fått stopp på den liga som han ingår i. Flera i ligan är identifierade och efterlysta och kommer att lagföras.

Så skyddar du dig mot ficktjuvar i julhandeln

  • Skydda din pinkod när du betalar med kort eller tar ut pengar.
  • Ha alltid dina tillhörigheter under uppsikt. Häng inte din jacka eller väska på stolen och lägg inga värdeföremål på bordet när du fikar eller äter.
  • Ha plånbok och mobil i innerfickan, inte i bakfickan.
  • Stäng handväskan och bär den så att du har dina värdesaker under uppsikt.
  • Ficktjuvar använder ofta någon form av avledande manöver för att komma åt värdesaker. Var därför extra uppmärksam om någon stöter till dig.

Tipsa polisen 114 14.
Vid pågående brottslighet, ring 112.

Stöld av id-handlingar och kontokort