Flera fall av personrån i Stockholms län

Personrån där unga personer rånar andra unga personer på mobiltelefoner, jackor och andra tillhörigheter fortsätter i Stockholms län och i övriga landet. Polisen arbetar intensivt med att utreda brotten samt för att få ett stopp på utvecklingen.

– Vi har gripit flera personrånare i länet det senaste året och det arbetet fortsätter. Rånen sker inte sällan på ett hänsynlöst sätt och vi ser mycket allvarligt på detta, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionspolischef i Stockholm.

Tillvägagångssättet är oftast att unga människor rånar andra unga människor. Det som stjäls är mobiltelefoner och trådlösa lurar, jackor och andra märkesvaror. Det finns också ett antal fall där brottsoffren blivit av med sina bankkort eller tvingats att ta ut pengar från sina konton.

Personrånen sker i stort sett över hela Stockholms län och ofta sker de vid publika platser som lokala centrum och i närheten av tunnelbane- och pendeltågsstationer.

– Vi uppmanar vuxna att vara uppmärksamma på avvikande beteende eller där unga ser ut att vara utsatta. Man behöver inte ingripa själv om man känner oro men man ska ringa polisen direkt om man misstänker att ett personrån sker. Är det möjligt kan man också försöka dokumentera det som sker på olika sätt, säger, säger Johan Lundgren, kommunpolis i Sollentuna.

Polisen arbetar intensivt med att utreda de personrån som sker. I de olika utredningarna handlar det bland annat om att samla in filmmaterial från de aktuella platserna där brotten skett.

Polisen försöker också ha ökad närvaro på platser där många personrån sker. På flera håll i Stockholms län pågår också lokala insatser för att gripa de som sysslar med denna typ av brottslighet.

Ett annat konkret tips som underlättar för polisen i utredningsarbetet är att stöldmärka tillhörigheter med så kallad MärkDNA. Det kan vara jackor, skor, mobiltelefoner med mera.

– Har man märkt en vinterjacka eller mobiltelefon kan polispatruller som påträffar en misstänkt gärningsperson knyta personen till det brottet. Dessutom kan polis upptäcka häleribrott i samband med att personer har misstänkt stulna jackor eller mobiler på sig. Dyra jackor och mobiltelefoner brukar säljas vidare till andra, säger Johan Lundgren.

Om du bevittnar något du uppfattar som ett rån

  • Ring 112 och berätta vad du ser. Försök att lägga märke till avvikande detaljer i signalement hellre än generella uppgifter.
  • Om du har möjlighet utan att riskera din egen säkerhet: fota, filma eller observera på behörigt avstånd.