Flera gärningsmän identifierade tack vare allmänhetens tips

Polisen i region Stockholm har de senaste veckorna publicerat bilder på polisen.se på oidentifierade personer som misstänks för brott. Tack vare tips från allmänheten har de personer som lagts ut snabbt kunnat identifieras.

Om en förundersökningsledare har kört fast i en pågående förundersökning finns möjligheten att ta allmänhetens hjälp att identifiera en gärningsperson i en pågående förundersökning, genom att publicera en efterlysing på polisen.se.

Förra veckan bad polisen i region Stockholm om hjälp att identifiera två män som på en övervakningsfilm sågs vara drivande i ett bråk vid Solna station den 1 september. På ett dygn hade de avgörande tipsen kommit - och männen var identifierade.

För tre veckor sedan publicerades ytterligare en efterlysning där polisen sökte identitet på en man som var av intresse gällande ett grovt rån och olaga frihetsberövande i Hökarängen natten mellan 4 och 5 september. På kort tid kunde även denna man identifieras.

Tack vare allmänhetens hjälp har dessa personer snabbt kunnat identifieras och polisutredningarna har kunnat fortsätta framåt. Allmänhetens hjälp är av stor vikt i arbetet med att utreda brott.

Beslut om att gå ut med bilder på en misstänkt gärningsperson i polisens egna kanaler och i massmedia fattas av behörig förundersökningsledare.

Det är dock viktigt att betona att varje utredning är unik och beslut om utredningsåtgärder, till exempel att publicera en bild på en misstänkt gärningsperson, fattas utifrån en samlad bedömning i varje enskilt fall.

Läs även:
Därför går polisen inte alltid ut med bild på misstänkt gärningsperson