Statsministern besökte polisen i Väst

Statsminister Stefan Löfven. +1

  • Statsminister Stefan Löfven.
    Statsminister Stefan Löfven avrundade besöket med att dricka kaffe tillsammans med fyra polisaspiranter som i dagarna börjat sin aspiranttjänstgöring i Storgöteborg. Bild: Tomas Seger
  • Regionpolischef Klas Johansson.
    Regionpolischef Klas Johansson berättade att det i år varit konstant fullt i arrester, häkten och anstalter. Bild: Tomas Seger
Bild /2

Statsminister Stefan Löfven besökte under tisdagen polisen i region Väst, där han fick en fördjupad bild av polisens arbete mot brottsligheten i gängmiljöerna.

Efteråt lyfte statsministern fram polisens metodiska arbete med att punktmarkera tongivande kriminella personer i gängmiljön, något som visar att det går att göra något åt gängbrottsligheten. Samtidigt konstaterade han att förutsättningarna ser olika ut på olika orter.

– Det är viktigt att hela samhället visar sitt stöd för polisens arbete, sa Stefan Löfven.

Konstant tryck på häktesplatser

Regionpolischef Klas Johansson och Robert Karlsson, biträdande regionpolischef, beskrev det hårda trycket på svensk polis, men också den metodik som visat sig fungera med att identifiera och arbeta mot strategiska individer och pågående konflikter i gängmiljöerna.

– Just nu är det fullt i arrester, häkten och anstalter. Det har varit ett konstant tryck under året och vi har täta kontakter med Kriminalvåren för att hjälpa till att frigöra mer kapacitet, sa Klas Johansson.

Fler uppklarade mord i gängmiljö

Tobias Bergkvist, chef för regionala utredningsenheten, konstaterade att det krävs ett långsiktigt och metodiskt arbete för att vända utvecklingen med grova brott:

– Inriktningen är att prioritera rätt ärenden och rätt individer i kombination med metodik och kompetens. Personalens personkännedom är också viktig, summerade han.

Även om lägesbilder snabbt kan skifta är facit hittills i år färre skjutningar i region Väst. Under 2019 har ett mord inträffat i gängmiljö. Andelen uppklarade mordärenden i gängmiljö har sedan 2011 ökat från 9 till 33 procent.

Arbetar mot strategiska personer

Lokalpolischefen på Hisingen, Jörgen Thorén, berättade om de avkylande effekter som uppstår när tungt kriminella och strategiskt tongivande individer lagförs och döms till fängelse.

– I det läget blir det lättare både för oss inom polisen men också för andra aktörer att arbeta mot nyrekryteringen.

Besökte PUG-grupper

Under drygt en timme fick statsministern en inblick i polisens utredningsarbete av mord, sprängattentat och annan grov kriminalitet.

Bland annat besökte Stefan Löfven två av de utredningsgrupper som arbetar enligt den arbetsmetodik som förkortas PUG, polisens metodstöd för utredning av grova våldsbrott.

Till toppen