Fängelse för två män efter klockrån i city

Fängelse i två år och fyra månader samt skadestånd till brottsoffren. Det blev Stockholms tingsrätts dom mot två av de gärningsmän som citypolisen gripit för klockrån i trapphus i innerstaden.

Efter att polisen i Stockholm city i juli startade en särskild insats mot klockrån har flera rånare blivit gripna och dömda. Den senaste domen gäller två gärningspersoner som på sommaren 2019 genomförde ett rån och ett rånförsök av exklusiva klockor i trappuppgångar på Östermalm i Stockholm.

En kväll i juni promenerade en man och en kvinna från ett hotell på Östermalm. Plötsligt kom en maskerad och person ifatt dem och tvingade genom att uppvisa en kniv till sig ett exklusivt armbandsur och mobiltelefoner.

Vittnen förföljde rånarna

En vecka senare och mitt på dagen blev en man med ett dyrbart armbandsur utsatt för rånförsök när han väntade på hissen i entrén i ett hus på Östermalm.

Istället för att lämna över sin klocka började mannen skrika och göra motstånd, varpå en av rånarna riktade kniven mot honom och gjorde utfall. Rånarna tog då till flykten, den här gången förföljda av flera vittnen som larmade polisen och som senare kunde gripa rånarna.

– Det är bland annat tack vare vittnenas vakna agerande som gärningsmännen kunde gripas på flyende fot , säger Daniel Horner, operationsledare för insatsen Uret.

Teknisk bevisning och tillvägagångsätt kunde binda de gripna gärningsmännen till båda brotten.

Gärningspersonerna dömdes till fängelse i två år och fyra månader vardera. Mannen som blev rånad på sin klocka i det första ärendet får ett skadestånd på cirka 130 000 kronor och kvinnan cirka 24 000 kronor. I det andra ärendet får mannen ett skadestånd på 17 000 kronor.