Fyra dömda efter att skjutvapen beslagtogs på Reimersholme

 • Pistol
  Ett av de vapen som beslagtogs på Reimersholme. Bild: Polisen
 • Pistol
  Ett av de vapen som beslagtogs på Reimersholme i april. Bild: Polisen
 • Pistol
  Ett av de vapen som beslagtogs på Reimersholme. Bild: Polisen
 • Pistol
  Ett av de vapen som beslagtogs på Reimersholme. Bild: Polisen
1/4

Den 11 april avlossades flera skott på Reimersholme. Tack vare bland annat vittnesmål och filmer från allmänheten kunde fyra män i förra veckan dömas till fängelse för bland annat grovt vapenbrott.

Det var den 11 april som flera skott avlossades utomhus på Reimersholme i centrala Stockholm. Ingen person skadades fysiskt i samband med händelsen, men vittnen kunde se hur ett antal män befann sig på gatan där skotten avlossades. Senare samma kväll greps en 62-årig man med koppling till ett företag på adressen och i samband med husrannsakan på ett kontor togs fyra vapen i beslag.

Polisen har kunnat identifiera några av de personer som befann sig på Reimersholme den 11 april. En av dem, en 44-årig man, återvände den 23 april till adressen för att hämta vapnen som han då inte visste var beslagtagna. Polis tillkallades och mannen kunde gripas.

DNA från tre personer på vapnen
Utredningen har kunnat visa att inget av de vapen som beslagtogs användes vid skottlossningen den 11 april. Därför pågår ännu en separat förundersökning gällande mordförsök. Den tekniska bevisningen har däremot kunnat binda tre män till de beslagtagna vapnen. Samtliga tre männen, en 62-åring, en 42-åring och en 32-årig man döms nu alla tre av Stockholms tingsrätt till tre års fängelse för grovt vapenbrott för att tillsammans och i samförstånd innehaft de fyra vapnen samt även tillhörande ammunition.

Brottet är enligt tingsrätten att anses som grovt då de innehaft flera vapen och gärningen varit av särskilt farlig art då det kunnat befaras att vapnen skulle komma till användning i kriminella sammanhang. Den fjärde personen, 44-åringen, döms till 1,5 års fängelse för försök till grovt vapenbrott då han försökte tilltvinga sig de redan beslagtagna vapnen.

Värdefulla tips och filmer från allmänheten
Framgångsfaktorer som lett till den fällande domen har bland annat varit offensiva förstahandsåtgärder av poliserna som var först på plats och att allmänheten filmade och vittnade. 
– Allmänheten har genom filmer och vittnesmål bidragit med en stor del i det pussel vi har lagt, säger Ulrika Hammarin, utredningsledare vid Grova brott.

Arbetet som ledde fram till denna dom är en del i polisens arbete mot den grova brottsligheten i region Stockholm. Polisen bedriver sedan flera år tillbaka ett prioriterat arbete mot det grova våldet och har ökad närvaro i många områden och arbetar trygghetsskapande. Polisen arbetar också riktat för att beslagta narkotika och vapen i så stor utsträckning som möjligt för att störa kriminellas verksamhet.

Här kan du läsa mer om regionens satsning mot den grova brottsligheten