Ny våg av "Rullatorbedrägerier" i Örebro

Bedrägerigruppen i Örebro varnar för ny våg av vad man kallar för ”Rullatorbedrägerier”.

Tomas Strand, Fu-ledare på Bedrägerigruppen i Örebro, har uppmärksammat att Örebro drabbats av ett flertal ”Rullatorbedrägerier” under sommaren och hösten.

Moduset i bedrägerierna är att bedragaren letar upp en person, gärna av äldre årgång, som använder sig av rullator. Man tar reda på var personen bor och söker fram ett telefonnummer. Därefter kontaktar han/hon den som använder rollatorn och uppger att den behöver bytas ut. Tid för bytet bestäms och bedragaren kommer på besök på utsatt tid.

På plats lurar sedan bedragaren till sig den rullatorburnes kontokort. Det kan ske på olika sätt men ett modus är att säga att de behöver kortet för att ”Låsa upp” en spärr så de får ut rullatorn. I detta läge säger de också att de inte behöver någon kod.

Mannen, vilket det oftast är, försvinner från lägenheten med kortet och kommer inte åter. I stället ringer det en person till kortägaren som säger sig komma från polisen. Personen som ringer säger att de, polisen, misstänker att mannen/kvinnan utsatts för ett kontokortsbedrägeri och behöver koden för att spärra kortet vilket gör att den utsatte lämnar ut koden och kontot får omgående en obehörig besökare. Om kontot har tillräckligt med medel är oftast maxbeloppet för ett dagsuttag borta inom några minuter.