Tre detonationer under natten i Stockholms län

De tre detonationer som skett i Stockholms län under natten utreds i nuläget som separata händelser och ett intensivt utredningsarbete pågår. För att öka tryggheten och för att samla information finns extra poliser på plats i de aktuella områdena.

– Vi ser mycket allvarligt på nattens sprängningar och arbetar intensivt i de utredningar om allmänfarlig ödeläggelse som inletts och för att gripa de personer som ligger bakom detta. Det är för tidigt att spekulera om nattens händelser men polis arbetar hårt på alla nivåer för att få stopp på skjutningar, sprängningar och övrig grov kriminalitet, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

Nattens tre detonationer i Stockholms län skedde i Vaxholm, Södertälje och på Södermalm. Polisen utreder de tre detonationerna som separata händelser i nuläget och det är för tidigt att svara på frågor om vad som har sprängts och varför.

Ingen person har skadats och under torsdagen och de kommande dagarna kommer det att finnas extra poliser ute i samtliga tre områden för att bland annat knacka dörr men också för att öka tryggheten.

Ett långsiktigt arbete och forskning för bättre metoder
– Ett målmedvetet och långsiktigt arbete pågår mot både skjutningar och sprängningar. Vi har bland annat ökad närvaro i många områden och jobbar riktat för att beslagta narkotika och vapen i så stor utsträckning som möjligt. Vi har god koll på de kriminella nätverken och arbetar hårt för att störa deras verksamhet, säger Ulf Johansson.

Regionen har bland annat förstärkt utredningsresursen för grova brott och arbetar forskningsbaserat kring bland annat skjutvapenproblematiken för att förbättra arbetssättet vid mordutredningar med syfte att öka uppklaringen.

Regionen genomför även en översyn av avhopparverksamheten och utbyter erfarenheter med polis i andra länder. En viktig del i arbetet mot skjutvapenvåldet är en nära samverkan med lokalsamhället och kommunerna. 

Den som har information att lämna om nattens detonationer uppmanas ringa 114 14 – eller genom att fylla i detta formulär. Det går också bra att ta kontakt med polis på plats.

Läs mer om Stockholmspolisens satsning mot grov brottslighet