Flera klockrån i city på väg att klaras upp

Sedan Citypolisen inledde en särskild insats för att försöka komma åt de många klockrån som begås i citykärnan, har flera gärningsmän gripits. Ett antal rån i trapphus är på väg att klaras upp.

Just nu pågår rättegången mot två män som suttit häktade sedan 21 juni misstänkta för grova rån där exklusiva klockor rånats. Männen är misstänkta för att ha genomfört två separata grova rån mot manliga brottsoffer som gått in i sina trappuppgångar. De två gärningsmännen kunde gripas efter att rådiga vittnen följt efter männen och pekat ut dem för polisen.

15 ytterligare rån kan klaras upp

Den 6 augusti greps ytterligare två män efter ett klockrån med pistol i ett trapphus i Vasastan. Männen sitter häktade och delgavs idag misstanke om totalt 15 rån.

– Vi har stora förhoppningar om att kunna binda dem till flera av de här klockrånen som begåtts i trapphus. Sedan männen greps har antalet rån i trapphus minskat avsevärt, även om vi haft ett fortsatt inflöde av andra slags klockrån, säger Daniel Horner, operationsledare för den insats mot klockrån som pågår i polisområde Stockholm city. Läs tidigare artikel om insatsen

Rån av mycket exklusiv klocka

1 september rånades en amerikansk turist på sin exklusiva klocka utanför Grand Hotel på Blasieholmen. Mannen och hans fru hade precis avslutat en guidad tur i Stockholms city då två män tog kontakt för att paret skulle ta foton på dem. Då mannen skulle lämna tillbaka mobiltelefonen grep en av de okända männen tag i amerikanens arm och låste fast den. Han slet av klockan varpå de två försvann springandes från platsen. Enligt den rånade mannen är klockan värd 250.000 dollar. En förundersökning om rån är inledd.

Fakta: klockrån i City

  • Fram till 3 september i år har 175 klockrån skett i region Stockholm, varav 88 fullbordade rån samt tre försök i Stockholm City. Under hela 2018 begicks totalt 79 klockrån i City.
  • Polisen ser en kraftig ökning av rån och stölder där exklusiva klockor tillgrips.

Fakta: så skyddar du dig

  • Var försiktig med att exponera dyra klockor i exempelvis social media, i offentlig miljö eller på andra ställen där de kan uppmärksammas.
  • Var uppmärksam när du ska gå in i din port. Släpp inte in obehöriga.
  • Se till att porten går igen efter dig.