Fokus på gränsöverskridande polisverksamhet

Internationella och nationella experter, forskare och polisanställda.

Internationella och nationella experter, forskare och polisanställda träffades under måndagen. Bild: Polismyndigheten

Under den gångna veckan har det pågått flera aktiviteter i Stockholm när internationella och nationella experter och polisanställda träffas för att diskutera åtgärder mot det grova våldet.

- Gränsöverskridande polisverksamhet är en mycket viktig faktor för att lyckas i kampen mot organiserad brottslighet och tillsammans blir vi starkare mot de kriminella gängen. Det finns olika formella forum för polissamarbete som fungerar bra, som exempelvis Europol och Interpol. Men det finns också en stor fördel i att samlas på andra sätt för att kunna diskutera problem och god praxis under mer informella former, sa regionpolischef Ulf Johansson när han inledde konferensen mot grovt våld i måndags.

Internationella och nationella experter, forskare och polisanställda deltog i flera panelsamtal där utmaningar med och arbetsmetoder mot det grova våldet diskuterades.  

Under tisdag och onsdag besökte poliser och forskare från Rutgers University och New Jersey State Police olika delar av polisens verksamhet i region Stockholm och diskuterade bland annat den forensiska processen gällande ballistikträffar och andra metoder som används i bekämpandet av skjutvapenvåldet i New Jersey.

Europeiska polischefer utbyter erfarenheter

Under torsdag och fredag samlades många av Europas polischefer i Stockholm för att utbyta erfarenheter kring gemensamma utmaningar.

Nätverket ECPN står för “European Capital police network” och består av ledningsrepresentanter för polisorganisationer i Europa. De ses regelbundet och i år, den tolfte gången, står Stockholm värd.

Temat på mötena varierar och årets tema var skjutvapenvåld i kriminella miljöer. Frågan står högt på agendan i Sverige, men skjutvapenvåld i kriminella miljöer förekommer på flera ställen och påverkar vardagen för alla i samhället. Syftet med nätverket är att dela erfarenheter och diskutera hur man arbetar med snarlika utmaningar i andra länder.