Video: Lättare anmäla brott på polisens hemsida

Har du råkat ut för en stöld, ett bedrägeri eller har din bil blivit skadad på en parkering. Flera icke akuta anmälningar kan du göra på polisen.se. Det är smidigt för dig och gör att polisen kan finnas där de behövs mest.

Om du har blivit utsatt för ett brott är det viktigt att du anmäler det till polisen. Då har du som brottsoffer chans att få upprättelse och om du har blivit bestulen kan du få tillbaka dina saker.

Du kan anmäla vissa brott via polisens hemsida, så som stölder, parkeringsskada eller vissa typer av bedrägerier.

– Att göra en polisanmälan via webben går generellt både snabbare och smidigare och ärendet hanteras precis på samma sätt som om det kom in via telefon, brev eller via ett besök på polisstationen, säger Anna-Carin Gustafsson Åström, chef på polisens nationella kontaktenhet.

Det är bra om du gör anmälan så fort du kan. Se till att du har alla uppgifter du kan behöva innan du kontaktar polisen oavsett om det är via polisen.se, 114 14 eller ett möte med polisen. Vid akuta situationer då du behöver ha polisen snabbt på plats ska du alltid ringa 112.

För att det ska bli lättare för dig att kontakta polisen fortsätter polisen utveckla fler digitala och automatiserade sätt för dig att anmäla brott, söka tillstånd och genomföra andra icke akuta ärenden.

– Ökad tillgång till tjänster i digitala kanaler som är öppna dygnet runt gör polisen tillgänglig. Vi blir mer flexibla i var och hur vi möter de som behöver oss. Vi ska fortsätta ha fysiska möten när de behövs och då en digital tjänst inte är bäst utifrån medborgarens behov, säger Anna-Carin Gustafsson Åström.