Polisbilar vandaliserade i samband med street race

Natten mot lördagen den 31 augusti beordrades ett flertal patruller till Skrubba-området utanför Tyresö med anledning av ett street race på Tyresövägen. I samband med ingripandet punkterades däcken på flera polisfordon.

Ett hundratal personer hade natten mot lördagen samlats för att bevittna eller delta i ett street race på Tyresövägen.

När polispatruller anlände till platsen kunde de dokumentera den olagliga och trafikfarliga tävlingen. Två förundersökningar har upprättats om grov vårdslöshet i trafik, gällande två fordon som misstänks ha deltagit i den olagliga tävlingen. Minst ett av fordonen misstänks även ha deltagit i tidigare street race.

När ett av dessa fordon beslagtogs och skulle bogseras bort uppstod tumult då personer försökte hindra bärgningen. I samband med detta utsattes flera polisfordon för skadegörelse och fick däcken punkterade. En person greps och är misstänkt för skadegörelse.

Stänger av vägar

Street race är en olaglig tävlingsform som innebär fara för andra och de inblandade. I helgen skadades en person i Västerås när denne blev påkörd av en bilist i ett street race.

Tävlingarna arrangeras i slutna forum på sociala medier och det förekommer hot om våld mot personer som berättar för utomstående vart och när tävlingarna ska ske. 

Inte sällan stänger arrangören av stora trafikleder för att kunna genomföra de olagliga tävlingarna. I samband med detta kan bland annat köer och köolyckor uppstå, samt hindra utryckningsfordon att komma fram. Det har även förekommit fall där det används trafikvåld mot polispersonal, till exempel prejningar.