Polisinsats vid fotbollsderby på Tele2 Arena den 22 september

Söndagen den 22 september klockan 15.00 är det fotbollsmatch på Tele2 Arena. Då kommer extra många människor att åka kollektivt eller på andra sätt ta sig till och från arenan. Det rör sig framförallt om området från Odenplan till arenaområdet.

Ett stort antal besökare beräknas av arrangören besöka arenan. Polisen arbetar tillsammans med arrangören och värnar om en positiv stämning för att gemensamt skapa goda förutsättningar för stämningsfulla och trygga evenemang utan våld och ordningsstörningar.

Stockholmspolisen har en särskilt uttagen polisinsats för att stötta arrangören i ordningsfrågor, men även för att kunna ingripa, om ordningsstörningar eller brott begås.

Erfarenheter från tidigare derbyn gör att ordningsstörningar inte kan uteslutas. Det kan också förekomma pyroteknik inne på arenan vilket kan orsaka obehag samt medföra eventuella hälsorisker.

Polisen arbetar för att återföra ansvar till arrangören

Sedan förra säsongen arbetar polisen för att i ökad utsträckning återföra ansvaret för arrangemanget till arrangören av fotbollsmatchen. Det innebär att polisen i tillstånden till arrangören för in de villkor som bedöms nödvändiga för att arrangören ska kunna ta det ansvaret. En utvärdering och en samlad bedömning av hur arrangören uppfyllt villkoren vid tidigare arrangemang ligger till grund för villkoren inför söndagens match.

Ett tillägg till villkoren för arrangören av detta arrangemang är att stora tygstycken (ofta kallade overhead-flaggor) inte tillåts inne på idrottsanläggningen. Dessa tygstycken ska inte förväxlas med de så kallade tifo-flaggorna.

Anledning till tillägget är att det återkommande har förekommit att personer använt dessa tygstycken för att dölja sig under när man utfört brottsliga handlingar som bland annat kan riskera säkerheten för arrangemanget. Ett exempel på brottslig handling är att man maskerar sig eller tänder bengaliska facklor.

Vid sidan av villkor av ovan nämnda overhead-flaggor har polisen fattat beslut om vissa publikneddragningar på klacksektionerna. Det är en del i en riskbedömning som polisen ansvarar för. Det främsta syftet är att minska riskerna för åskådarna på den del av läktaren där det vid ett flertal tillfällen eldats bengaliska facklor. Det gäller således att skapa goda möjligheter för evakuering samt skapa en tolerabel arbetsmiljösituation för ordningsvakter och poliser som vid en eventuell olycka ska arbeta på läktaren.

Var ute i god

Erfarenheter visar också att insläppen tar tid på grund av att besökarna måste visiteras för att undvika att otillåtna föremål tas in på arenorna. Arenan öppnas för insläpp en och en halv timme före avspark. I området runt arenan kommer en del avspärrningar att göras. 

Vid polisinsatsen kommer UAS (obemannat flygsystem inom polisen) att användas för att kameraövervaka arenaområdet, angränsande delar av Johanneshov, Gullmarsplan, Hammarbyhöjden samt Blåsut.

Frågor och mer information

Frågor om polisens arbete i samband med matchen besvaras på telefon 010-56 373 53. Vid behov kommer även information att lämnas på polisens webbplats samt på twitterkanal: @polisen08live.

Mer information om matchen och arenaområdet finns på arrangörens webbplats.

För eventuella förändringar och störningar i kollektivtrafiken se SL:s webbplats.