Stal från hotellgäster under frukost - flera misstänkta

När hotellgästerna åt frukost passade tjuvarna på att stjäla deras ägodelar. Tack vare övervakningsfilmer har polisen gripit flera personer och gjort ett stort beslag av bland annat väskor och pengar.

Under försommaren och sommaren 2019 skedde en tydlig ökning av stölder från hotell i Stockholm. Det var främst turister som blev bestulna på sina väskor under frukosten. Många av stölderna var fångade på övervakningsfilmer och polisen upptäckte tidigt att samma gärningspersoner fanns med i flera av filmerna.

–  Även utredare på Internationella brottsnätverk (IBN) på gränspolisenheten i Stockholm kände igen gärningspersonerna och snart kunde vi konstatera att det rörde sig om en liga från Sydamerika, säger Daniel Almskog Sundel, utredare på IBN.

Mängder av stöldgods redan sålt eller ivägskickat

Efter en kortare spaningsinsats mot en lägenhet i Sollentuna kommun kunde polisen gripa en gruppering av män och kvinnor i anslutning till adressen.

Vid en husrannsakan i lägenheten hittade polisen mängder av misstänkt stöldgods bland annat väskor, mobiltelefoner, solglasögon och pengar.

– Det är bara en liten del av allt som ligan egentligen har hanterat. Vi är säkra på att mängder av stöldgods redan är sålt eller skickat till utlandet.

Grupperingen är misstänkt i över 30 fall av grova stölder som sträcker sig över flera regioner i Sverige.

– Efter vårt tillslag mot lägenheten gissar jag att antalet anmälningar som rör stölder på hotell kraftigt har minskat. Ligor av den här typen består ofta av ett fåtal personer som är mycket aktiva, säger Daniel Almskog Sundel.