Flera anmälningar om falska 500-kronorssedlar

Bilden överst visar en äkta 500-lapp. Bilden nederst visar en falsk 500-kronorssedel som använts vid ett brott i Västmanland.

Översta är en äkta 500-lapp. Nedersta är en falsk 500-kronorssedel som är beslagtagen i samband med ett ärende i Västmanland som liknar det som beskrivs i texten. Bild: Polisen

Sedan i början av året har polisen Västmanland fått in flera ärenden med falska 500-kronorssedlar som använts vid olika köp.

Det är ett femtontal ärenden som hittills under året inkommit till polisen i Västmanland där falska 500-kronorssedlar använts vid köp i fysiska butiker eller mellan privatpersoner. Senast i går drabbades ett möbelföretag på Erikslund i Västerås av ett bedrägeriförsök när ett par försökte handla varor med falska 500-kronorssedlar. Personal i kassan fattade misstankar och larmade polisen som kom till platsen.

Polisen vill nu uppmärksamma företag och privatpersoner att vara observanta när köp genomförs med främst 500-kronorssedlar, vid misstanke om brott ska polisen kontaktas. Om man en tid efter upptäcker att man tagit emot en falsk 500-kronorssedel ska det också polisanmälas.

När du kontrollerar en sedel bör du granska flera säkerhetsdetaljer i kombination. Läs mer om säkerhetsdetaljerna på Riksbankens hemsida: https://www.riksbank.se/sv/betalningar--kontanter/sedlar--mynt/sedlar/sakerhetsdetaljer/