Följ råden vid vistelse i fjällmiljö

Det är därför viktigt att följa myndigheternas råd för en säkrare vistelse.

Bild: Lars Hedelin

Du som vistas i fjällen under påsken kommer att mötas av andra förutsättningar än du är van vid. Det är därför viktigt att följa myndigheternas råd för en säkrare vistelse.

Inför påsken har många skidanläggningar stängt, liksom många övernattningsstugor längs fjälleder. För dig som vistas i fjällmiljö är det därför viktigt med god planering och beredskap.

– Möjligheten att snabbt få hjälp är begränsad. Vi upplever också att mobiltäckningen är mer varierad, så ta gärna kortare turer och åk inte ensam, säger Rickard Svedjesten, ordförande för Svenska Fjällräddares Riksorganisation och fjällräddare i Jämtland.

Fika utanför vindskyddet

Inför påsken har Länsstyrelsen och Fjällräddningen gått ut med rekommendationen att inte använda vind- och rastskydd efter lederna annat än i nödsituation, såsom hårt väder, olycka eller sjukdom.

– Det handlar om att minska smittspridningen. Om du blir sjuk på fjället vill vi att du berättar om dina symtom för larmoperatören på 112, så att vi kan förbereda oss, säger Rickard Svedjesten.

Stängda skidanläggningar

En stängd skidanläggning är en arbetsplats, vilket innebär att det inte är tillåtet att vistas i området när det är stängt. Det kan vara förenat med fara då inget rutinmässigt säkerhetsarbete utförs, däribland lavinbedömning.

– Följ markerade leder och anpassa turen efter vädret, så undviker du trubbel. Vi från fjällräddningen kommer att patrullera under hela påskhelgen, säger Rickard Svedjesten.