Med anledning av tidigare problem med utskrifter kan försändelser från Polismyndigheten bli fördröjda.

Fyra misstänkta åtalas för omfattande åldringsbedrägerier

Äldre persons hand håller i en rollator.

Fyra män i åldrarna 20-45 år åtalas vid Malmö tingsrätt för omfattande bedrägerier mot äldre personer i södra Sverige. Bedragarna misstänks ha kommit över närmare 800 000 kronor vid bedrägerierna.

De åtalade männen, varav tre fortfarande sitter häktade, misstänks för att fram till gripandet på bar gärning den 10 mars 2020 i Malmö ha genomfört ett stort antal vishing bedrägerier runt om i södra Sverige.

Männen åtalas för att i olika konstellationer genomfört ett tiotal grova bedrägerier genom s.k. fysisk vishing* och besök hos de äldre för att hämta bankkort med kod. De har bland annat presenterat sig som poliser. Männen har kommit över pengar vid uttag i bankomater, samt i huvudsak gjort elektronikinköp med de drabbades kontokort på cirka 800 000 kronor.

Polisen kunde efter spaning gripa de misstänkta i Malmö efter att spanarna följt efter och gripit dem under pågående bedrägeri i Malmö.

Brottsmisstankarna i åtalet gäller grovt bedrägerier och försök till grovt bedrägeri.

Målsägande i åtalet som har drabbats av de åtalade männens brottslighet är i 80-års åldern och äldre. Brotten som åtalas är genomföra på följande orter: Malmö (4), Lund (5), samt ett vardera i Ljungby och Örkelljunga.

Förundersökningsledare är kammaråklagare Lars Morand i Malmö.

Fakta om vishing

Vishing (voice phising – falska telefonsamtal) är något som förekommit sedan 2018, med ett modus operandi som har sin uppkomst i Malmö. Vilket innebär att flera gärningsmän begår bedrägerier genom att kontakta – i huvudsak – äldre personer, och utge sig ringa från deras bank, polisen eller annan myndighet.

Brottsligheten är omfattande och har fram t.o.m. 2020-03-31 omsatt 414,5 miljoner kronor och genererat 12 881 anmälningar med detta modus i Sverige.

Fysisk vishing – är som ovan ett telefonsamtal där man genom social manipulation förmår den uppringde att under telefonsamtalet utge sin pin-kod och därefter ”överlämna bankkort” till medgärningsman.