Grannsamverkan viktig dessa tider

Vi vill uppmärksamma, framförallt äldre personer, på hur bedrägerier används med koppling till Coronaviruset.

Bedrägerierna som sker är framförallt redan existerande tillvägagångssätt men just nu med en tillagd Corona-aspekt.

- Vi vill fortsätta uppmana till att vara sunt kritisk till personer som kontaktar er med en förespegling om att det är med anledning av Coronaviruset, säger Stefan Ström, kommunpolis.

En del bedrägerier sker geom att mejl skickas ut, någon ringer och utger sig för att vara myndighetsperson eller banktjänsteman. Och andra bedrägerier sker genom fysiska besök där gärningspersonen utger sig för att vara annan person än den är. Om så sker så är det viktigtigt att notera exempelvis hur personen ser ut, om det finns ett fordon med registreringsnummer, åt vilket håll som personen går. 

- Vi ser att bedrägerierna sker på olika sätt, genom fysiska besök, digitalt eller via telefon, säger Stefan Ström.

Nedan får du tips på hur du kan skydda dig mot bedrägerier. 

Länk för att läsa mer om olika bedrägerier

Nedan hittar du tips på hur du kan skydda dig:

Tillvägagångssätt – Fysiska besök

 • Hembesök hos äldre/självisolerade där de utger sig för att vara från sjukvården. De erbjuder test för Coronavirus i ett försök att ta sig in i bostaden.
 • Äldre självisolerade personer blir kontaktade och blir erbjudna att någon ska handla åt dem med anledning av Coronaviruset. De drabbade ombeds ge ifrån sig kontokort och/eller kontanter.
 • Utger sig för att vara från hemtjänsten och ska städa och sanera bostaden från Coronavirus. Väl inne i bostaden stjäl de mediciner, konto-, kortuppgifter och värdesaker.

Tillvägagångssätt – Via telefon, mail eller sociala medier

 • Samtal som uppges komma från t ex ”Folkhälsomyndigheten” där mottagaren ombeds logga in med e-legitimation. Pengarna förs sedan över från den drabbades konto till ett annat
 • Kontaktas via telefon av någon som utger sig för att ringa från Folkhälsomyndigheten. Bedräglig försäljning som även kan leda till hembesök.
 • Meddelanden (Messenger) om att det finns tillgängliga fonder för låginkomsttagare har förekommit tidigare. Nu har det lagts till ”Federala bidragsprogrammet för Corona virusländer”. Den drabbade ombeds att registrera sig – mot en kostnad.
 • Lämna aldrig ut personliga uppgifter och koder på uppmaning av någon annan varken över telefon eller via nätet. Be att få motringa men var noga med att själv söka upp numret och inte ringa numret du får av personen som ringt upp dig. Kom ihåg; du behöver inte skynda, det är aldrig bråttom. Var även sunt kritisk vid personliga möten.
 • Öppna aldrig ett mail om du är osäker på vem avsändaren är.
 • Klicka aldrig på en länk du inte känner igen.
 • Om du handlar på nätet. Tänk dig för innan du lämnar ut dina kortuppgifter. Använd dig av säkra betaltjänster och i kombination med ditt Bank-id.
 • Minska pengarna på ditt konto betalkortet är knutet till. För över mellan konton vid behov.
 • Släpp inte in personer i din bostad om du inte är säker på vilka de är eller har träff bokad med dem. Kontrollera legitimation om du kan. Hantverkare? Kontrollera alltid med fastighetsbolaget innan du släpper in någon.