Larm till polisen avslöjade människohandel

Förra året larmades polisen om misshandel av en tonårsflicka i Göteborg. Det ledde till att ett hänsynslöst fall av människohandel nu har rullats upp av polisens utredare av internationell och grov organiserad brottslighet.

– Det ovanliga med det här fallet är att en man lurar en kvinna till Sverige där hon får leva under slavliknande förhållanden. Och att det ses som människohandel även om hon inte sålts vidare eller utnyttjats av flera andra, säger polisen Per Björkman vid regionala sektionen mot internationell och grov organiserad brottslighet.

Våld och förnedring

För polisens utredare berättade den 18-åriga flickan hur hon blivit vilseledd hemma i Rumänien av en 37-årig landsman. De fick kontakt under sensommaren förra året och 18-åringen förespeglades ett bättre och rikare liv i Sverige. Hon utlovades körkort och egen telefon.
I själva verket hamnade hon under fyra månader i en hopplös situation i en lokal på Hisingen i Göteborg med upprepat våld och förnedring.

Bodde på handikapptoalett

Enligt kvinnan hade hon känt sig tvingad att följa med till Sverige. Mannen hade slagit henne när hon tvekade.
När de anlände till Göteborg sa mannen att han nu kom med ”ett nytt förvärv”. Hon fick först bo en husvagn tillsammans med mannen, sedan i en personbil innan de flyttade in på en handikapptoalett i lokalen i Frihamnen i Göteborg.

Tvingades äta mat på golvet

Kvinnan utsattes för misshandel med skruvmejsel, rakblad och andra tillhyggen.
Hon hölls inlåst, mannen tog hennes id-kort och hon beskrev själv att hon behandlades som en slav.
Bland annat dödshotades kvinnan, mannen ristade henne på huden och ofredade henne genom att tvinga henne att äta mat som slängts på golvet.

Människohandel

Hon hade inga pengar, kunde inte göra sig förstådd och fick bara tala med sina släktingar när mannen hörde på. Allt sammantaget innebar att mannen gjort sig skyldig till människohandel, anser tingsrätten som nyligen meddelade sin dom.
Kvinnan hade även utsatts för grov våldtäkt med en plastflaska. Enligt tingsrätten hade mannen visat hänsynslöshet och råhet.

Mannen nekade till brott

Vid rättegången i Göteborgs tingsrätt nekade mannen till människohandel och våldtäkt. Han hävdade att det enbart handlade om ett kärleksförhållande. Skärsåren och andra skador hade orsakats av misstag i samband med tumult, förklarade han.
Tingsrätten trodde dock mer på kvinnans version, som styrkts av vittnesuppgifter, och dömer mannen till sex års fängelse för människohandel, grov våldtäkt, olaga hot, misshandel och ofredande. Han döms också att betala 270 000 kronor i skadestånd och till utvisning ur Sverige efter avtjänat straff.

Internationellt samarbete inom polisen

Flera olika kompetenser inom polisen i region Väst har arbetat med fallet – allt ifrån ingripandepoliserna som först fick larmet till utredare som specialiserat sig på människohandel och som i sin tur samverkade internationellt med polis i Europa, till exempel med lokal polis i samband med vittnesförhör på plats i Rumänien.

– Tack vare ett stort engagemang hos polis och åklagare kunde vi gemensamt lägga ned så stor kraft att brotten mot den utsatta kvinnan upphörde och den misstänkte dömdes till ett flerårigt fängelsestraff, säger Per Björkman.