Narkotikainsats mot unga kvinnor på Gotland

Helgen den 18-19 april genomfördes en narkotikainsats på Gotland. Insatsens främsta syfte var att arbeta mot yngre kvinnor som använder narkotika. Resultatet blev bland annat fyra anmälningar om narkotikabrott och ett antal orossamtal med föräldrar.

– Det är viktigt att vi uppmärksammar och jobbar mot problematiken med unga kvinnor och missbruk. Under helgens insats kom vi i kontakt med unga kvinnor som uppenbarligen hållit på länge med narkotika utan att det har uppmärksammats, säger Patrik Romehed, som ledde insatsen hos Gotlandspolisen.

Arbetet mot narkotika bland unga kvinnor ett av medborgarlöftena

Problemet med narkotika bland ungdomar är känt sedan tidigare. Något som inte är lika kartlagt är unga kvinnors användning av narkotika. Att arbeta mot denna problematik är en del av det medborgarlöftet som undertecknats mellan Polisen på Gotland och region Gotland i februari i år. 

Polisen har i sitt arbete identifierat ett antal personer som misstänks för narkotikabrott och ett antal poliser arbetade civilt under helgen den 18-19 april mot de personerna. Fokus denna gång var riktat mot ett tiotal kvinnor som var mellan 13 till 25 år gamla.

– En ung tjej som kontrollerades i insatsen hade amfetaminliknande narkotikaklassade läkemedel. En annan tonåring rapporterades för narkotikabrott genom eget bruk, innehav samt drograttfylleri. Vårt arbete mot narkotika bland unga både behöver och kommer att fortsätta, säger Patrik Romehed.

Resultatet av insatsen blev tre orossamtal med vårdnadshavare, två stycken Sol14-anmälningar till socialtjänsten samt fyra anmälningar om narkotikabrott. I tre av anmälningarna rörde det sig om kvinnor som inte är tidigare straffade och två av dem var tonåringar.