Polisaspiranterna – viktiga för polisens tillväxt

Polisaspiranter

Polisaspiranter utomhus

610 polisaspiranter tjänstgör just nu runt om i landet. – Ett viktigt tillskott i vårt arbete för att öka tryggheten, säger Ulf Johansson regionpolischef i Stockholm.

I förra veckan började 610 polisaspiranter sin tjänstgöring runt om i landet. Under sin praktikperiod handleds de av erfarna poliser i hur vardagsnära brott kan hanteras i praktiken.

Under sin tid som polisaspiranter ska de bland annat lära sig mer om att köra bil i tjänsten, om tjänstevapen och om polisiär konflikthantering.

Polisutbildningen omfattar fem terminers heltidsstudier. I utbildningen ingår en sex månaders aspiranttjänstgöring i en polisregion. När praktiken är genomförd återgår aspiranterna till sina respektive lärosäten i åtta veckor. De polisstuderande som klarar utbildningen erbjuds därefter en tjänst som polisassistent.

Nya medarbetare ökar tryggheten 

De nya poliserna är en viktig del i den utökning av antalet anställda som pågår inom Polisen. Vid utgången av 2024 har Polismyndigheten som mål att vara nära 40 000 polisanställda.

– Att vi blir fler ska märkas lokalt ute på gator och torg. De nya medarbetarna är ett viktigt tillskott i vårt arbete för att öka tryggheten, säger Ulf Johansson, som är regionpolischef i Stockholm. 

Om du vill veta mer om hur det är att vara polisstuderande, polisaspirant eller att jobba som polis, lyssna gärna på Stockholmspolisens podd om vägen från skolbänken in i jobbet som polis.