Polisen arbetar riktat mot ungdomsrån – färre brott i år

Antalet ungdomsrån i norra Stockholm har minskat kraftigt under årets första kvartal, jämfört med i fjol. Flera lokalpolisområden har arbetat med riktade insatser mot rånen.

Mellan januari och mars 2020 anmäldes 54 personrån mot unga i polisområde Stockholm nord, jämfört med 92 stycken samma period förra året. I februari månad anmäldes 18 ungdomsrån jämfört med 31 förra året.

Under förra året såg polisen en ökning av antalet ungdomsrån. Flera lokalpolisområden inledde särskilda insatser mot brotten, vilket polisen tror har bidragit till nedgången.

Intensivt polisarbete i Sollentuna från i höstas

Ett exempel är lokalpolisområde Sollentuna där polisen inledde ett intensivt arbete under hösten och vintern för att identifiera misstänkta gärningsmän med hjälp av underrättelser, spaning och utredningsarbete. Genom misstankar om andra brott tog polisen mobiler i beslag och genomförde husrannsakningar, vilket ledde till bevisning kring ett antal ungdomsrån.

– Vi har kommit långt i lagföring av misstänkta och vår uppfattning är att det bidragit till färre brott, säger operativ koordinator Martin Wallin.

Gripande stoppade serie med rån i Täby

I Täby blev ett tiotal unga personer rånade på sina trådlösa hörlurar till mobiltelefon under december och januari. Polisen kartlade vilka tider och platser som var mest utsatta och anpassade sin närvaro efter det.

– I samband med ett av rånen var polisen snabbt på plats och fick bra signalement. Senare kunde tre misstänkta personer gripas i Mörby centrum, säger Per Åkermark, operativ koordinator på lokalpolisområde Täby.

Gripandet ledde till att vågen med ungdomsrån stoppades. Personerna som var under arton år placerades senare på LVU-hem av socialtjänsten.

Polisen i Solna samarbetar med köpcentrum

I lokalpolisområde Solna har polisen sedan i höstas jobbat mot ungdomsrån i området kring Mall of Scandinavia med ökad närvaro på kritiska tider och platser, och samarbetat med köpcentrumet som satt in fler väktare och ordningsvakter. Det har lett till en tydlig minskning av ungdomsrånen i området, vilket polisen.se skrivit om tidigare.

Anmälda ungdomsrån i polisområde Stockholm nord

2020
Januari: 27
Februari: 18
Mars: 9

2019
Januari: 29
Februari: 31
Mars: 32

Polisområde Stockholm nord omfattar lokalpolisområdena Norrtälje, Täby, Sollentuna, Järfälla, Vällingby, Rinkeby och Solna.