Polisen skickar brev till äldre om att skydda sig mot bedrägerier

Bedrägerier är ett ständigt återkommande brott och en särskilt utsatt grupp är äldre. Men det finns enkla tips på hur man kan minimera risken för att utsättas för en bedragare.

Därför har polisen och Stockholms stad bestämt sig för att göra ett utskick med informationsbladet ”Skydda dig mot bedrägerier”. Förutom information om vanligt förekommande bedrägerier finns praktiska råd och tips. Totalt kommer 86 000 hushåll få utskicket med start den 3 april och sedan fortsätter utdelningen under veckan som följer. 

Polisen når idag stora delar av medborgare via sociala medier med information att man ska vaksam för olika typer av brott och bedrägerier.

Samtidigt vet vi att äldre medborgare generellt inte är så aktiva på sociala medier. Med den här tryckta informationen vänder vi oss tillsammans med Stockholms stad till målgruppen äldre och hoppas den bidrar till ökad trygghet, säger Erik Widstrand, chef för polisområde Stockholm city.

Skälet till att utskicket görs nu är att polisen ser en viss ökning av bedrägerier där många äldre blivit utsatta. De äldre är en särskilt utsatt grupp i samhället. 

Det finns få saker som gör mig så bestört som brott mot äldre personer och jag ser med stort allvar på att bedrägerierna riktade mot äldre nu ökar. Därför är jag samtidigt glad över att vi nu för första gången någonsin, tillsammans med polisen, kan göra detta mycket omfattande utskick till alla personer över 70 år i Stockholms stad för att förebygga att fler äldre drabbas, säger Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgaråd i Stockholms stad.

Fakta

  • Målgruppen är hushåll inom Stockholms stad med boende som är 70 år eller äldre.
  • 86 000 hushåll kommer att få informationsbladet.
  • Polisområde Stockholm nord och Stockholm syd ingår i de 86 000 hushållen.
  • Utskicken kommer att delas ut mellan den 3 och 8 april.
  • Informationsbladet är framtaget av polisens nationella bedrägericenter och nationella kommunikationsavdelning.