Så arbetar polisen i region Stockholm under Valborgshelgen

Coronaviruset gör att mycket är annorlunda i samhället just nu. Men precis som tidigare Valborgshelger förstärker polisen sitt arbete ute för att se till ordning och säkerhet samt ökad trygghet.

– Trots att majbrasor och första maj-demonstrationer ställs in i år kommer vi ha en förstärkt resurs ute även i år. Polisens uppdrag är att arbeta för ordning och säkerhet och att finnas ute för att öka tryggheten, säger Ulf Johansson, regionpolischef.

Polisen har inte befogenhet att flytta på människor som inte håller avstånd i offentliga utemiljöer. Att många till exempel vistas i en park vid fint väder, räknas inte som en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, utan som en folksamling. Folksamlingar ingår inte i regeln om förbud på sammankomster över 50 personer och då kan polisen inte ingripa.

Skulle det däremot uppstå en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, så gäller den tillfälliga lagstiftningen om en gräns på 50 personer och polisen kan ta beslut om att upplösa. Här kan du läsa mer om vad en allmän sammankomst och offentlig tillställning innebär.