Säkra snöskoterturer till påsk

Snöskoteråkning

Snöskoteråkning till påsk

Det närmar sig påsk och högsäsong för snöskoteråkning. Här är polisens tips för säkrare turer.

Våren har gjort entré och det innebär att snö- och isförhållandena snabbt förändras. För den som planerar att åka snöskoter under påsken är det därför viktigt att ta det säkra före det osäkra.

– Planera din resa. Ta reda på var du kan och får köra. Rådfråga de som bor i området för att få bättre kunskap. Är du i fjällmiljö är det också viktigt att hålla koll på väder och lavinprognos, då vädret snabbt kan skifta, säger Jonas Olsson, trafikpolis i polisregion Nord.

Skoterkontroller i påsk

Under vintersäsongen ifjol (december 2018 - maj 2019) inträffade 167 snöskoterolyckor i Sverige, varav fem med dödlig utgång. Det visar statistik som Nationella Snöskoterrådet tagit fram.

Polisen arbetar kontinuerligt för att förhindra och förebygga olyckor. Ett flertal kontroller i terrängen har genomfört under säsongen och ännu fler genomförs under påsken.

– Det vi främst kontrollerar är nykterhet, att föraren har behörighet och att de som färdas på skotern har godkänd hjälm. Vi kontrollerar även att skotern är påställd, har lagstadgad och väl synlig registreringsskylt. Vi informerar också om var du får köra och om det råder lavinfara, säger Jonas Olsson.

Anpassa fart och körsätt

För att få köra snöskoter i Sverige krävs att du är 16 år och har förarbevis. Du har även rätt att köra skoter om du tog körkort eller traktorkort före den 1 januari 2000.

Hjälmen ska vara godkänd utifrån de föreskrifter som finns med undantaget barn under sju år som kan använda annan, lämplig hjälm.

– Förutom rätt utrustning är det också viktigt att anpassa fart och körsätt efter underlag och förmåga. Dagens skotrar är väldigt motorstarka och det kräver sin förare att på ett säkert sätt framföra skotern, säger Jonas Olsson.

Mer information om snöskoteråkning och säkerhet hittar du på: www.snoskoterradet.se

Aktuell lavininformation: www.lavinprognoser.se

Tänk på att:

  • Gör en färdplan och meddela andra var du ska och när du beräknas komma tillbaka.
  • Rätt utrustning – hjälm, varma kläder och skor. Ta även med spade, samt karta om kompass om du kör utanför lederna.
  • Högsta tillåtna hastighet för snöskoter är 70 km/tim. På vissa platser finns lokala lägre hastighetsgränser.
  • Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka om terrängen är oframkomlig. Då är högsta tillåtna hastighet 20 km/tim.
  • När du passerar en väg ska alla passagerare (i pulka eller på skotern) gå över vägen.
  • Och kom ihåg - kör alltid nykter!