Stort antal falska sedlar i omlopp i Stockholm

I region Stockholm har antalet förfalskade 500-kronorssedlar ökat markant under årets första kvartal jämfört med samma period 2019.

Under det första kvartalet i år har antalet ärenden med penningförfalskning ökat till cirka 245 ärenden jämfört med cirka 50 ärenden under första kvartalet 2019.

 - Kontanthanteringen minskar stadigt och allt färre personer hanterar fysiska sedlar. Därmed har också fler svårare att avgöra en sedels äkthet, säger Patrik Lillqvist, chef för bedrägerisektionen i Stockholm.

Att betala med falska sedlar är ett bedrägeribrott som formellt heter olovlig befattning med falska pengar och kan ge fängelsestraff i upp till två år.
Som privatperson är det bra att vara vaksam på eventuellt förfalskade sedlar, särskilt om man säljer begagnade varor mot kontant betalning.

- Om någon vill betala med stora summor kontanter ska man se upp. Misstänker man att något inte stämmer tycker jag att man ska kontrollera äktheten via en bank, eller helt enkelt kräva en banköverföring i stället, säger Patrik Lillqvist.

Så kontrollerar du en sedel

Vill man kontrollera äktheten på en sedel gör man det enklast genom att titta på säkerhetsdetaljerna. På sedlar av högre valörer finns två enkla detaljer att kontrollera i det så kallade ”säkerhetsbandet” till vänster om porträttet på sedelns framsida:

  • När sedeln utsätts för rörelse ska ett motiv i säkerhetsbandet växla mellan en kungakrona och texten ”KR”.

  • När sedeln vickas från sida till sida, ska motivet i säkerhetsbandet röra sig uppåt och nedåt.