Stort beslag av dopingpreparat

  • Bild: Polisen
    Bild: Polisen
  • Bild: Polisen
    Bild: Polisen
  • Bild:Polisen
    Bild: Polisen
1/3

De tillverkade och sålde ett stort antal dopningspreparat från en lagerlokal i Göteborg. Polisen gjorde ett omfattande beslag motsvarande 38 gånger grovt brott. Nu stå tre män åtalade misstänkta för grovt dopingbrott.

I samband med en spaningsinsats tidigare i höstas upptäckte polisen en omfattande produktion av dopningspreparat i en lagerlokal i Göteborg.

– Vi bedrev spaningsarbete mot en av huvudmännen som ledde oss till en lokal på Hisingen i Göteborg. När vi sedan slog till mot lagerlokalen hittade vi en mängd preparat och tillverkningsutrustning i två olika rum. Det anträffades bland annat en maskin för att trycka tabletter och pumpar för att fylla vialer, olika grundsubstanser och stora mängder vialer, säger Johan Ekström vid spaningssektionen i polisområde Storgöteborg.

Genom teknisk undersökning på platsen och spaningsarbete kunde polisen koppla tre män till rummen och produktionen av olika dopningspreparat. Försäljningen har huvudsakligen skett via post till personer både lokalt, såväl som över hela landet och vid något tillfälle även utomlands. En stor del av preparaten har sålts omärkta, men där huvudmännen skickat med egendesignade etiketter. Vid husrannsakan och beslag av olika postförsändelser som huvudmänen skickat, har polisen totalt beslagtagit dopningsklassade steroider som motsvarar cirka 1,9 miljoner enheter.

– Det är en omfattande produktion. Gränsen för grovt dopingbrott går vid
50 000 enheter och beslaget av steroider ligger på cirka 38 gånger grovt brott. Värdet på tabletterna och vialerna varierar beroende på halt och sort. Det är därför svårt att ge en exakt siffra på det totala värdet av beslaget. Men det handlar om dopningspreparat för runt 2 miljoner kronor, säger Johan Ekström.

De tre männen är mellan 25 och 42 år samtliga boendes i Göteborg. De åtalas idag vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för grovt dopingbrott.