Trafiksäkerhetsinsats kring mopeder och cyklar i lokalpolisområde Umeå

Med våren plockas mopeder och cyklar fram, något som många ungdomar längtat efter.

De flesta mopedförarna och cyklisterna sköter sig utmärkt i trafiken, men det gäller tyvärr inte alla. Därför genomför lokalpolisområde Umeå nu i början av säsongen en trafiksäkerhetsinsats inriktad mot just mopeder och cyklar.

– Att till exempel köra trimmat eller att se mopeden som en leksak i trafiken kan få allvarliga konsekvenser som böter eller olyckor med personskador, säger Johanna Carlefred, polisinsatschef.

Under nästa vecka kommer polisen att genomföra kontroller på olika platser, både i Umeå och i kranskommunerna.

– Vi kommer att stoppa och kontrollera mopedförarna och deras fordon. Påträffar vi mopeder som på något sätt är modifierade så kommer vi att ingripa och föräldrar kontaktas i de fall där brott föreligger, berättar Johanna Carlefred.

Att framföra en moped som är trimmad är i lagens mening olovlig körning. Det innebär dagsböter samt omhändertaget körkort och eventuellt körkortstillstånd. På samma sätt kan föräldrarna misstänkas för tillåtande av olovlig körning om de har kännedom om att mopeden är trimmad.

Kontrollerna av cyklister kommer att fokusera kring förbudsområdet i centrala Umeå.

– Vi kommer att informera cyklisterna om lagar och regler, men också bötfälla de som bryter mot det rådande förbudet, säger Johanna Carlefred.

Målet med insatsen handlar dock inte om att bötfälla, utan om att skapa en säker och trygg trafikmiljö.

– Vi vill skapa ett mer ansvarsfullt trafikbeteende och väcka insikter hos både ungdomar och vuxna i förebyggande syfte. Ingen ska behöva skadas eller dödas i trafiken och alla ska kunna känna sig trygga, säger Johanna Carlefred.

Här hittar du grundläggande information om olika fordon: https://polisen.se/lagar-och-regler/trafik-och-fordon/fordon/

Presskontakt

Media kan beredas möjlighet till intervjuer i samband med insatsen. Förfrågningar om eventuella intervjuer görs via Malin Axroth, polisområdeskommunikatör, via e-post malin.axroth@polisen.se eller telefon 010-568 31 40.