Falsk polis stal bankkort från äldre – dömd till fängelse

En man i 35-årsåldern har dömts till fängelse i två år för nio fall av grovt bedrägeri mot äldre i Stockholms län. Mannen utgav sig för att vara polis och lurade till sig personernas bankkort och koder.

Bedrägerierna skedde mellan februari och april 2020 i Skarpnäck, Sköndal, Tyresö, Sollentuna, Upplands Väsby, Södermalm och Liljeholmen med liknande tillvägagångssätt. De utsatta var kvinnor i 80-årsåldern.

En man ringde upp målsäganden och påstod att han var polis. Han skrämde upp målsäganden genom att säga att en boende i närheten utsatts för brott och att hon riskerade att vara nästa på tur. Mannen sa att en poliskollega skulle komma ut för att hjälpa till att spärra bankkort, fotografera värdesaker med mera.

Lurade till sig bankkort och kod

Telefonsamtalet varade länge och några av kvinnorna övertalades att lägga sitt bankkort utanför dörren och uppge sin kod. I andra fall kom en man hem till dem, visade polislegitimation och hämtade bankkort och värdesaker under tiden som samtalet pågick. Bankkorten användes sedan av bedragarna för uttag och inköp.

Vittnesmål och bilder som bevis

Med hjälp av kvinnornas vittnesmål och övervakningsbilder, bland annat från bankomater, kunde polisen identifiera mannen som hämtat deras bankkort. Han greps 29 april vid en husrannsakan. Samtalslistor och positionering av mobiltelefon band honom till adresserna. Mannen säger att han varit hotad av några personer efter en skuld och handlat i nödsituation, men tingsrätten anser att hans berättelse inte är trovärdig.

Döms till fängelse

Den 24 juni dömdes mannen av Stockholms tingsrätt till två års fängelse för nio fall av grovt bedrägeri. Han döms också till att betala skadestånd. Tingsrätten skriver i domen att mannen har missbrukat allmänt förtroende genom att utge sig för att vara polis. Gärningarna har varit planerade, skett systematiskt och riktats mot personer som varit särskilt utsatta. Brotten ska därför bedömas som grova.