Fängelse för inbrottsserie på Djurgården

En man i 40-årsåldern har dömts till fängelse för tre bostadsinbrott på Djurgården, försök till stöld och häleri.

Under våren skedde en rad bostadsinbrott på Djurgården i Stockholm, vilket ledde till att polisen satte särskilda resurser och att boende engagerade sig för att kunna gripa gärningsmännen.

En natt i maj ryckte polisen ut till en restaurang på Djurgården där larmet gått och två män hade försökt att stjäla alkohol. De flydde från platsen, men kunde gripas av polisen. En av männen hade stöldgods i en ryggsäck och verktyg som används vid inbrott. Vid ett senare tillfälle hittade polisen mer stöldgods gömt i en lövhög och vid ett staket.

Skoavtryck kopplades till misstänkt

Polisen kunde knyta en del av godset till tre tidigare villainbrott. Där hade målsägare blivit av med bland annat smycken, bestick, datorer och parfym. Vid ett av inbrotten var målsägaren hemma. Skoavtryck som tagits efter inbrotten skickades på analys och stämde överens med den misstänkta mannens.

Den 30 juli dömdes mannen av Stockholms tingsrätt för tre fall av grov stöld samt häleri, förberedelse till stöld och försök till stöld. Straffet blev fängelse i ett år och två månader. Mannen som kommer från ett annat land i Europa döms också till utvisning och förbud att återvända inom fem år. Den andra mannen som greps godtog strafföreläggande och fick villkorlig dom.

Relaterad information