Intensivt utredningsarbete efter att 12-åring i Norsborg sköts ihjäl

Sedan en 12-årig flicka sköts ihjäl i Norsborg i början på augusti pågår ett omfattande polisarbete. Utredningen med syftet att lagföra de skyldiga för dödsskjutningen har högsta prioritet i polisregion Stockholm.

Tidigt på morgonen den 2 augusti avlossades ett antal skott, från en förbipasserande bil, på en parkering utanför en snabbmatsrestaurang i Norsborg i Botkyrka kommun. En 12-årig flicka träffades av skotten och avled. Ingen är ännu gripen för händelsen som utreds som mord men polisen har tillsatt en stor utredningsresurs som jobbar i ärendet och en massiv informationsinhämtning har bedrivits från dag ett.

200 förhör och flertalet inkomna tips

Många tips och vittnesmål från allmänheten har inkommit. Nära 200 förhör har hållits i ärendet och ett aktivt utredningsarbete pågår bland annat genom bearbetning av både befintlig och tillkommande information i utredningen. Bearbetning av insamlad teknisk bevisning och kartläggning beträffande vilka som befann sig vid brottsplatsen vid tiden för brottet pågår fortfarande.
– Vi har ett tydligt mål och det är att bringa klarhet i vilka som är ansvariga för denna ytterst allvarliga händelse där ett oskyldigt barn blev offer, säger utredningsledare Lukas Molander.

Den avlidna 12-åriga flickan befann sig vid tiden för händelsen utanför snabbmatsrestaurangen med några vänner för att handla mat. Det finns ingenting i utredningen som gör gällande att flickan eller personerna i hennes sällskap var måltavlorna för skotten.

Flera aktörer samverkar i Botkyrka efter dödsskjutningen

Sedan dödsskjutningen pågår stora insatser i Botkyrka i trygghetsskapande syfte i samverkan med bland annat kommunen. Insatserna som i nuläget inte har något slutdatum syftar till att förhindra fler våldsbrott i området, förbättra underrättelsebilden samt att öka tryggheten och kommunicera med de boende.

Runt midnatt mellan den 4 och 5 augusti brann en vit Audi i anslutning till en idrottsanläggning på Brunkebergsåsen 1 i Norrviken i Sollentuna. Det finns tillräckligt mycket i utredningen för att kunna utgå från att det är den bil som också användes vid brottet. Bilen togs i beslag för teknisk undersökning och en teknisk undersökning genomfördes också på platsen för anträffandet.

Polisen vill ha fler iakttagelser

Polisen har fått in flera uppgifter från allmänheten men är fortsatt intresserade av iakttagelser som kan sättas i samband med brottet. Dels beträffande skjutningen utanför snabbmatsrestaurangen/ bensinstationen runt 03:25-tiden den 2 augusti, dels vid bilbranden i Sollentuna vid midnatt mellan den 4 och 5 augusti.

– Jag uppmanar allmänheten att fortsätta kontakta polisen vid minsta känsla av att man har uppgifter som kan hjälpa utredningen, säger Lukas Molander.

Tipsa polisen om dödsskjutningen

Har du information om händelsen som du ännu inte lämnat till polisen? Ring 114 14 eller besök närmaste polisstation. Du kan också lämna ditt tips via polisens tipsformulär