Många mc-poliser framöver i Skåne

Två poliser som kör varsin polismotorcykel på en smal väg på landsbygden.

Bild: Polisen

Många av polisens mc-förare kommer att synas under hösten i Skåne län.

Under september och delar av oktober sker nämligen utbildning av polisens mc-förare med ett stort antal instruktörer och ett ännu större antal kursdeltagare. Det är en del av den nationella utbildningen som den här gången förläggs med utgångspunkt från Helsingborg och Ängelholm. Deltagare kommer från hela landet och samma kurs genomförs för närvarande parallellt i Stockholmsområdet. Motorvägar, länsvägar ner till grusvägar kommer att användas.

Träningsmomenten innefattar alla aspekter av motorcykelkörning för en polis. I slutet av träningsperioden blir det också blåljuskörning samt eskortträning. Övningarna kommer ske mestadels med civila motorcyklar men även målade fordon kommer att användas. Poliserna är fullt utrustade, precis som i vanlig verksamhet.

Vad betyder det här för sig som trafikant? Ingenting egentligen annat än att som vanligt hålla uppsikt över trafiken vid körning. Vi ska också nämna att polisen har dispenser kring hur fordon framförs; även under utbildning. Det innebär att hastighetsbegränsningar och andra trafikregler är undantagna för oss. Men instruktörerna och deltagarna sätter alltid säkerheten först tillsammans med omdömet; precis som i vår vanliga polisiära verksamhet.