Nytt avsnitt av Polispodden Öst: Människohandel

Programledarna och avsnittets gäster på bild.

Från vänster: Linus, Marcus, Anna och Benjamin

Senaste avsnittet av Polispodden Öst handlar om hur polisen arbetar för att stoppa människohandel.

Nu finns ett nytt avsnitt av Polispodden Öst. Linus och Benjamin möter poliserna Marcus och Anna, från polisområde Jönköping, som berättar om polisens arbete i människohandelsärenden. Dessutom får lyssnaren veta hur sexköparna ofta reagerar när de ertappas av polisen, hur utbrett problemet är och varför det är tillåtet att sälja sex, men förbjudet att köpa. 

Polispodden Öst finns på plattformar där poddar finns, bland annat:

Podbean

Spotify

Apple Podcasts

Acast

Tidigare avsnitt av Polispodden Öst

 1. Om narkotika
  Linus, Benjamin och vänner pratar om hur polisen arbetar mot narkotika. Vilka substanser möter polisen på gator och torg och hemma hos folk? Hur arbetar polisen mot narkotika? Vad är varningssignaler som du som anhörig bör vara uppmärksam på?
 2. Hjältarna – Saga & Johanna
  Möt Saga och Johanna som avbröt ett våldtäktsförsök en natt i november förra året. Deras rådiga ingripande ledde till att en gärningsman kunde gripas och dömas.
 3. Höstmörker och inbrott
  Höstmörkret är här och risken för inbrott ökar. Hur kan man skydda sig? Vad händer med stöldgodset? Lyssna på hur polisen jobbar med inbrott.
 4. Lurendrejare och bedragare
  Antalet anmälningar om bedrägeri ökar lavinartat. Vi har mött två poliser som varje dag arbetar för att drabbade ska få upprättelse. Hör deras bästa tips för att slippa bli lurad.
 5. Yttre befäl – och livet som polis
  Camilla och Henrik berättar om rollen som yttre befäl och hur det är att leda kollegor som ger sig in i situationer som andra flyr ifrån. Dessutom en hel del snack om livet som polis.
 6. Sexuellt våld och förtryck
  Linus och Benjamin pratar med Paulina och Kajsa på Novahuset, en förening som arbetar mot sexuellt våld. I sin verksamhet möter de prostituerade och våldtagna, men arbetar även brottsförebyggande riktat mot sjätteklassare och uppåt.
 7. Bli polis!
  Polispodden Öst har träffat aspiranten Lovisa som berättar hur det är att utbilda sig till polis. Tillsammans med aspirantansvarige Magnus Hallros reder vi ut vad som krävs för att bli antagen till polisprogrammet, och vad som sedan väntar när utbildningen startar. Dessutom är Benjamin irriterad efter att någon krossat rutor på hans bil.
 8. Hundförare
  Människans bästa vän...också polisens i många fall. Polishundarna har förmågor som i många gånger är ovärderliga i polisens arbete. I detta avsnitt gästas Polispodden Öst av hundföraren Pekka som berättar om hur det är att vara hundförare, vilka uppdrag de utför och mycket annat.
 9. Drönarpiloterna
  Polisen fångar busar till fots, med radiobil, motorcykel, eller båt. Och nu även med hjälp av drönare! Lyssna på Peter och Joackim som arbetar med ett av polisens nyare hjälpmedel - UAS - mer känt som drönare.
 10. "Vi är starkare tillsammans!"
  Ensam är inte stark, men med gemensamma insatser blir det verkstad! Tillsammans med andra myndigheter lyckas polisen få bort svartklubbar och ser till att hederliga företagare inte konkurreras ut av fifflare. Avsnitt 10 handlar om Lokal operativ samverkan.
 11. Ordningsvakter – polisens förlängda arm
  Ordningsvakterna är män och kvinnor som gör din vardag tryggare. Men vad har de för befogenheter och hur ser uppdraget ut? Vad skiljer en ordningsvakt från en väktare? Detta avsnitt reder ut begreppen.
 12. Polisen och media
  Mycket av det som polisen gör är intressant för allmänheten, och de flesta får veta det senaste genom tidningar, radio och tv. Det bygger på en mycket tät kontakt mellan polisen och media. I det här avsnittet möter Linus och Benjamin två journalister från Norrköpings tidningar.
 13. Idrottsevenemang och supportrar
  Har du varit på fotboll eller hockey och undrat varför det är så många poliser i tjänst? Det här avsnittet handlar om kommenderingar vid idrottsevenemang och liknande tillställningar. Podden spelades in före beslutet att skjuta upp fotbollssäsongen, men vi ses säkert vid någon arena framöver.
 14. Skolavslutningar och student
  Nu i coronatider pratas det mycket om hur studentfirandet ska bli, en period av festligheter som brukar innebära en hel del polisarbete. Oavsett hur det blir – det här avsnittet handlar om hur man undviker att råka illa ut i skolavslutningstider, så att examen blir ett positivt minne för livet. Och även en del folkvett för alla som går på krogen.
 15. Räddningstjänsten och skogsbränder
  Vi gästas av våra vänner på räddningstjänsten, som polisen möter varje dag i samband med trafikolyckor och annat. Vi pratar om skogsbränder, hur man hanterar att se döda eller svårt skadade människor, och likheterna mellan polis och brandman.
 16. Operation Rimfrost
  I Rimfrost arbetar polisen mot den grova brottsligheten för att minska antalet skjutningar och sprängningar. I det senaste avsnittet av Polispodden Öst berättar polisen Martina och biträdande kommenderingschefen för Rimfrost i region Öst, Fredrik Lindfors, om hur det är att jobba inom Rimfrost och i kommenderingar inom polisen.
 17. När unga begår brott
  Hur hanterar polisen utredningar där unga är misstänkta för brott? Kan en 16-åring häktas? Hur förhindrar man som förälder eller anhörig att ens ungdom hamnar i kriminalitet? Vilka straff kan en ungdom dömas till? Linus och Benjamin har träffat poliserna Kristin och Peter som jobbar med ungdomar, både brottsförebyggande och med utredningar.
 18. Studenten i coronatider
  Årets studentfirande blir annorlunda på grund av corona-pandemin, så mycket står klart. Men vad får man göra och inte? Hur kommer polisen agera? Linus och Benjamin har bjudit in Wilma och Lea från Katedralskolan som hade med sig en hel del frågor, och Kristian Malzoff från polisens corona-stab ger svar.
 19. Explosionen på Ådalagatan
  Den 7 juni 2019 skakades Linköping av en av de kraftigaste explosioner som har inträffat i Sverige. De materiella skadorna blev mycket omfattande men som ett mirakel skadades ingen människa allvarligt fysiskt. Samtidigt chockades väldigt många linköpingsbor av explosionen. Linus och Benjamin har träffat polisen Angelica som var först på plats och initialt platschef, och utredningsledaren John Skoog. 
 20. Kustbevakningen
  Kustbevakningen och polisen arbetar tillsammans i många ärenden – bland annat för att förhindra olika typer av lagbrott och att öka säkerheten till sjöss. Men vad är Kustbevakningens uppdrag, vilka befogenheter har en kustbevakare och hur går det till när svenska piloter bevakar EU:s yttre gräns? Linus och Benjamin har träffat piloten Emelie Lundh och befälhavaren Martin Hollingworth som berättar om Kustbevakningens arbete och delar med sig av sina trygghetstips till dig som ska ut till sjöss i sommar.
 21. Sommarprat med Polispodden Öst
  Sommartider innebär förändrad brottslighet och lite annorlunda arbetsdagar för polisen. Även detta avsnitt av Polispodden Öst blir annorlunda – utan gäster. Linus, Benjamin och producent-Björn summerar Polispoddens första 20 avsnitt och berättar hur det är att vara polis och presstalesperson under sommaren. De delar också med sig av tips om hur du undviker att drabbas av brott i sommar. Polispodden Öst önskar en fortsatt trevlig sommar!
 22. Träna med Polispodden
  En polis ska varje dag bära cirka 12 kilo utrustning, vilket ställer stora krav på den fysiska förmågan. I det här avsnittet möter du polisen Patrik Widell, som har över 600 000 följare i sociala medier. Han berättar om träningens betydelse för honom, hur man ska träna inför antagningen till polisutbildningen och dessutom ger han en tuff träningsutmaning till programledarna. Hänger du på?
 23. Försvunna personer
  Polisen i region Öst har under sommaren haft flera omfattande sökinsatser efter försvunna personer. I detta poddavsnitt har Linus och Benjamin träffat polisen Jimmy, och Patrik från organisationen Search and rescue. De berättar om hur sökningar går till och om den fantastiska känslan efter en lyckad insats. Du får också livsviktiga tips på hur du bör agera om du går vilse i skog och mark.
 24. Människohandel
  En modern form av slaveri. Så beskriver poliserna Marcus och Anna problemet med människohandel, där offren utnyttjas för exempelvis sexuella ändamål eller tiggeri. Det här avsnittet av Polispodden Öst handlar om hur polisen arbetar för att få stopp på denna typ av brottslighet och hur offren stöttas. Dessutom berättar Marcus och Anna om hur sexköparna ofta reagerar när de ertappas av polisen, hur utbrett problemet är och varför det är tillåtet att sälja sex, men förbjudet att köpa.
 25. Brottsofferjour och vittnesstöd
  Den som utsätts för ett brott och känner oro inför en rättegång kan få stöd av en lokal brottsofferjour och vittnesstödjare. I det här avsnittet av Polispodden Öst möter vi Daniela Lind på brottsofferjouren i Linköping och Britt-Marie Jansson, vittnesstödjare, som berättar om vilken hjälp som finns att få för brottsoffer och vittnen.
 26. Trafikpolisen
  Folk är generellt för dåliga på att följa trafikreglerna och måste skärpa sig. Det menar trafikpoliserna Björn Thunblad och Anneli Ruuska som är gäster i det senaste avsnittet av Polispodden Öst. De berättar om de största problemen på våra vägar idag, vilka verktyg polisen har för att mäta hastighet och hur polisen ofta upptäcker personer som kör utan körkort eller påverkade.
 27. Bedrägeri
  Bedrägerier är en av de vanligaste brottstyperna i Sverige. Men vad kan du göra för att undvika att bli lurad av fräcka bedragare? Och vad är egentligen romansbedrägerier? Brottsförebyggare Lotta Mauritzson och förundersökningsledare Björn Goding berättar om olika sorters bedrägerier, polisens arbete, ger trygghetstips och berättar hur du bygger upp ett bra lösenord.
 28. Polisens ledningscentral - RLC
  Dygnet runt, året runt hanteras larmsamtal på polisens regionledningscentral, RLC, i Linköping. Operatörer tar emot larmet, bedömer informationen och skickar polisbilar till rätt plats med rätt prioritet. Men hur går det till när ett larm kommer in och en prioritering måste göras? Hur känns det att få höra på radion att en försvunnen person har hittats välbehållen? När är jobbet som tuffast? RLC-operatören Johanna Rydell Hoffrén och gruppchefen Bo Gunnarsson berättar om sitt arbete på RLC i polisregion Öst. De delar med sig av några ärenden som har berört dem lite extra – och berättar om rekryteringsprocessen och utbildningen för den som vill bli operatör.