Polisens e-tjänst gör det lätt att anmäla borttappade föremål

Mobilskärmdumpar från kampanj om förlustanmälan

Under sommaren får polisen in flest förlustanmälningar. Chansen att återfå förlorade föremål är större än många tror. Idag startar polisen en nationell kampanj på sociala medier för att öka kännedomen om hur man anmäler digitalt.

Polisen tar årligen emot ungefär 250 000 anmälningar av förlorade föremål inklusive bortsprungna djur. Mobiltelefoner, nycklar, plånböcker och id-handlingar är de vanligaste föremålen som förlustanmäls. Ungefär hälften av anmälningarna sker via polisens e-tjänst, som nu har uppdaterats. För att fler ska använda e-tjänsten istället för att ringa 114 14 genomför nu polisen en informationskampanj på sociala medier.

– E-tjänsten gör anmälningsförfarandet smidigt för både anmälaren och polisen. Medborgaren slipper sitta i telefonkö och kan fylla i sina uppgifter i lugn och ro medan polisen får möjlighet att lägga tid på mer komplexa ärenden, säger Karin Hörberg, verksamhetsutvecklare på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Stor chans att få tillbaka mobilen

Ju mer detaljerad anmälan är, desto större chans att få tillbaka det man förlorat. För cyklar bör ramnumret anges och när det gäller mobiltelefoner är IMEI-nummer avgörande för att de ska kopplas till rätt ägare. Anmälningarna samkörs med registret för hittegods där polisens uppdrag är att se vem som äger föremålen.

– Om alla som förlustanmäler mobiler registrerar IMEI-numret så skulle vi med all säkerhet kunna matcha de mobiler vi fått in som hittegods till ägarna, säger Karin Hörberg.

Lämna in hittegods

Av de föremål som lämnas in till polisens hittegodsavdelningar kommer 60-70 procent av föremålen tillbaka till sina ägare.

– Hittar du något som verkar uppenbart borttappat, lämna in det på närmaste polisstation eller ta kontakt med polis på gatan så kan du bidra till stor glädje för den som återfår sin pryl. Dessutom har upphittarna ibland rätt till hittelön, detta regleras genom hittegodslagen, säger Karin Hörberg.

Observera att låsta cyklar i cykelställ oftast inte räknas som hittegods även om de stått där ett tag. Det är också bra att känna till att det som upphittas på flygplan, tåg eller i kollektivtrafiken ska lämnas till operatören och inte till polisen.

 Här kan du göra din förlustanmälan digitalt

3 skäl att anmäla förlust av borttappat föremål

  1. Du ökar möjligheten att få tillbaka föremålet.
  2. Försäkringsbolagen kan kräva att det görs en förlustanmälan till polisen för att du ska få ut ersättning.
  3. Du förhindrar att någon missbrukar din identitet om anmälan gäller pass och id-kort.

Anmälan genom polisens e-tjänster

De flesta typer av föremål – och även bortsprungna djur – går att förlustanmälan via e-tjänsten. När det gäller borttappade pass eller nationellt id-kort måste man anmäla det på 114 14 eller besöka polisen. Det kommer då att spärras.

Kampanjen för polisens e-tjänst för förlustanmälan är en del av Serviceprogram 2024 som ska leda till bättre medborgarmöten, anpassade efter angelägenhetsgrad och medborgarens behov. På sikt kommer allt fler kontakter och ärenden att hanteras via i första hand digitala tjänster, i andra hand per telefon och, när så behövs, via fysiska möten.

Förutom förlustanmälan kan du idag anmäla stöld och inbrott, kontokortsbedrägeri, skadegörelse och parkeringsskada på webben.

Dessutom finns e-tjänster för att boka tid för ansökan av pass/nationellt id-kort, giltighetskontroll pass/nationellt id-kort samt för att söka tillstånd för uteservering, byggetablering, vapenlicens, dubblettlicens vapen, förnyelse av tillstånd att inneha skjutvapen samt inköpstillstånd vapen.

Se alla e-tjänster i alfabetisk ordning