Undvik bostadsinbrott

Inbrott

Teknisk undersökning efter inbrott i bostad Bild: Inbrott

Polisen har fått in anmälningar om inbrott på sina håll i region Nord. Därför vill vi påminna om några brottsförebyggande åtgärder som man själv kan göra för att undvika att inbrott sker.

En av de mest effektiva sättet är att grannar aktivt samverkar och ser till varandras hus när någon är bortrest. Även att försöka arrangera saker så att det ser ut som att någon faktiskt är hemma kan hjälpa.

Observanta grannar lägger oftast också grunden för att polisen ska kunna klara upp de bostadsinbrott som ändå sker.

Tänk på att det börjar skymma och på vissa håll är mörkt om kvällarna så det kan vara bra att se till att lampor tänds i bostaden vid olika tillfällen samt att någon tar in posten om man inte är hemma.

Här är några konkreta tips:

  • Samverkan mellan grannar – det vill säga prata med dina grannar om när du avser att resa bort och samarbeta med ökad tillsyn i boendeområden.
  • Var vaksam på obekanta fordon eller personer som i närområdet. Gärningsmännen kommer oftast gående den sista biten till brottsplatsen.
  • Ett fordons registreringsnummer kan vara helt avgörande för polisen. Försök därför alltid att notera det och inkludera denna uppgift när du tipsar polisen.
  • Anmäl gärna din iakttagelse till polisen via tipsformuläret på polisen.se*. Eller ring 114 14. Vid pågående brott, ring alltid 112.
  • Fotografera gärna misstänkta personer, fordon eller föremål. Du kan sedan skicka bilderna till polisen, bland annat genom tipsformuläret.

* Tips som inkommer via tipsformuläret på polisen.se bearbetas löpande under årets alla dagar. Du kan därför med fördel använda det om du inte vill ringa 114 14. Vid pågående brott, ring alltid 112.

 

Läs mer:

https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/bostadsinbrott/ 

Film: https://www.youtube.com/watch?v=8YAOSkjQW9A&list=PLETfum1Vg4-9dsDHSCms6hoN0lHok5U_P&index=7&t=0s