2900 personer nekades inresa från Danmark till Skåne första veckan

Fram till den 29 december har drygt 2900 resenärer som kommit från Danmark till Skåne avvisats enligt svenska regeringens nya inreseförbud.

En normal vecka avvisar gränspolisen i polisregion Syd omkring 100 resenärer som reser in i Sverige via Danmark. Med regeringens inreseförbud för resor från Danmark och Storbritannien som infördes den 22 december har den siffran skjutit i höjden. I särklass flest avvisningar görs av personer som kommer med bil över Öresundsbron. Över 200 personer har avvisats varje dygn vid Lernacken och stundtals är det långa köer på bron på grund av kontrollerna som görs av alla inresande i Sverige.

- Vi vädjar till resenärer att inte försöka ta sig till Sverige om man absolut inte måste. Belastningen vid gränskontrollerna är hög och man riskerar att få stå i kö en avsevärd stund bara för att få det tråkiga beskedet att man måste vända tillbaka, säger Anders Wiberg, kommenderingschef för den särskilda händelsen som polisen i region Syd beslutat om för att hantera inreseförbudet.

Det är inte bara danskar som avisas utan även andra nationaliteter som rest genom Danmark till Sverige eller flugit till Kastrup i tron att de sedan kan resa vidare till Sverige.

- Det finns ett fåtal undantag från inreseförbudet. Men varken nyårsfirande eller shoppingresor är giltiga skäl för att just nu resa in i Sverige. Gränsen är stängd för att hindra smittspridningen av den nya typen av covid-19-viruset, säger Anders Wiberg.

Gränskontrollen vid Skånes fyra kontrollplatser (Lernacken vid Öresundsbron, Hyllie, Helsingborg och Ystad) är 100 procentig. Det innebär att ingen kommer in i Sverige som inte omfattas av undantagen.

Inreseförbudet gäller till den 21 januari men kan komma att förlängas om behov finns.

Att resa till Sverige från utlandet under coronapandemin (svenska)

För mer information, kontakta Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i region Syd, ewa-gun.westford@polisen.se an +46 (0)70- 547 18 57.