Åtal för grova narkotikabrott i gängmiljö

Kokainbeslag

Till vänster: I en blå plastpåse låg kokainet gömt under passagerarsätet. Till höger: Ett foto på misstänkt kokain med vikten 497 gram säkrades från Encrochat. Bild: Polisen

Fyra män med koppling till kriminella nätverk åtalas idag för grova narkotikabrott. Tre togs på bar gärning. Den fjärde identifierades i konversationer om brottsplanerna i en krypterad app.

På förmiddagen den 31 maj i år slog polisen till mot tre män i ett bostadsområde på Hisingen i Göteborg. Tillslaget skedde efter att polisens spanare hade observerat en misstänkt narkotikaaffär i en parkerad Toyota. 

När polisen gjorde husrannsakan i bilen hittade de närmare ett halvt kilo kokain gömt under passagerarsätet. Trion greps på platsen misstänka för grovt narkotikabrott.

– Med tanke på mängden kokain är det uppenbart att partiet var tänkt att säljas vidare – förmodligen i flera led. Det är så de kriminella nätverken finansierar sin verksamhet, säger Carl-Johan Bruno, tf utredningschef vid spaningssektionen i Storgöteborg.

Kopplas till kriminella nätverk

De misstänkta som varit häktade sedan tillslaget är välkända av polisen. De två som åkte i Toyotan är 38 och 28 år och har omfattande kontakter med kriminella nätverk på Hisingen. Den tredje misstänkte är en 25-årig man som misstänks ha sålt och placerat 497 gram kokain i bilen. Han har kopplingar till ett kriminellt nätverk i Frölunda.

Under utredningens gång identifierade polisen ytterligare en misstänkt säljare i kokainuppgörelsen. Initierade uppgifter om överlåtelsen framgår av konversationer i den krypterade appen Encrochat som hittades i de misstänktas telefoner. Efter att fransk polis knäckt krypteringen har polis i europeiska länder fått tillgång till materialet.

– Genom en omfattande telefonanalys och andra utredningsåtgärder kunde vi säkra avgörande bevis. Det ledde till att en ledande kriminell från nätverket i Frölunda kunde identifieras, berättar Carl-Johan Bruno.

Greps i Spanien

Den misstänkte som är 29 år befann sig då utomlands och häktades i sin frånvaro. Den 14 oktober greps han i Spanien och kunde föras till Sverige och Göteborg. Han och hans 25-årige kumpan åtalas för att ha hanterat ytterligare ett halvt kilo kokain förutom det parti som såldes vidare. Bevisen utgörs bland annat av uppgifter från Encrochat.

De två köparna från Hisingen har under häktningstiden även delgivits misstanke om inblandning i mordet på Lars Kaggsgatan i Gamlestaden den tredje maj. Den förundersökningen pågår alltjämt.

Den 18 december inleds rättegången mot de fyra misstänkta i Göteborgs tingsrätt.