Fängelsestraff för fem år gamla bilstölder

En litauisk medborgare i 30-årsåldern har dömts till fängelse i två år och tre månader för bilstölder som begicks i Stockholm våren 2015.

Mannen tillhörde ett internationellt brottsnätverk och två av de övriga medlemmarna, även de litauer, dömdes redan i samband med brotten. Den aktuella mannen däremot kom undan den gången och har varit internationellt efterlyst tills han greps av brittisk polis i ett annat ärende och sedan lämnades ut till Sverige.

Det var i maj 2015 som två bilar av märket Range Rover stals, en i Djursholm och en i Nacka. Dessutom stals ett släp med två vattenskotrar i Eskilstuna. Enbart bilarna hade ett sammanlagt värde på nästan 1,8 miljoner kronor.

Med hjälp av spaning och telefonanalyser kunde Gränspolisenheten kartlägga personerna och bevisa att de låg bakom stölderna och även var inblandade i ett grovt häleri gällande ytterligare en bil som var stulen.

Organiserad brottslighet

Utredningen visade också att gärningarna var att betrakta som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt och i organiserad form.

Samtliga fordon återfanns och återlämnade.  

Tingsrätten beslutade att mannen ska betala skadestånd på närmare 120 000 kronor, solidariskt med övriga medgärningsmän.

- Personerna tillhör ett känt och väl organiserat kriminellt litauiskt nätverk och det känns bra att samtliga nu är lagförda för de brott de stod åtalade för, säger Monica Krüger, gruppchef på Gränspolisenheten i Stockholm.

-  Domen är också viktig eftersom den visar att det svenska rättsväsendet inte glömmer, trots att brotten begicks för över fem år sedan.