Fler falska dokument vid utresor till Storbritannien

Ett 20-tal personer har gripits på Arlanda under november och december misstänkta för att ha försökt resa till Storbritannien med falska eller ogiltiga pass. Det är en ökning av den typen av ärenden, och det knyts samman med brexit.

Det handlar om personer från länder utanför EU som misstänks ha försökt ta sig till Storbritannien innan brexit den 31 december. Flera av dem har uppgett vid förhör att de ämnade söka arbete i Storbritannien innan villkoren för att leva och bo där förändras.

Bara den senaste veckan har elva personer gripit för missbruk av urkund eller brukande av falsk urkund på Arlanda. Vid ankomsten har de visat sina äkta pass samt biljetter för vidare resa till Istanbul.

Efter gränskontrollen har de dock bytt kö till flighter till London eller Manchester, till vilka de också haft biljetter, och där försökt ta sig igenom med hjälp av falska eller ogiltiga pass.

- Eftersom vi känner till det här tillvägagångssättet och nu inför brexit har vi varit extra uppmärksamma vid flighter till Storbritannien, säger Daniel Ivansson, gruppchef på lokalpolisområde Arlanda.

Fler fall både i Sverige och Europa

Flera liknande ärenden har påträffats i region Väst och Öst, och har rört passagerare både inom flyg- och färjetrafik till Storbritannien.

- I övriga Europa märks det ökade flödet av migranter som försöker ta sig in i Storbritannien innan brexit också av. Till exempel har fler illegala passager skett över Engelska kanalen från Frankrike under året, säger Sofia Forsén analytiker på Gränspolisenheten i Region Stockholm.