Ingen ska behöva utsättas för relationsbrott under julen

Alla längtar inte efter julafton och lov från skolan. Det finns en risk att relationsbrotten ökar under ledigheterna. Anmäl till oss om du, eller någon du känner, är utsatt.

Brott i nära relation är när du blir utsatt för olika typer av våld såsom hot, fysiskt våld, psykiskt våld eller sexuellt våld. En närstående kan vara till exempel en partner eller före detta partner, föräldrar, syskon eller barn. För polisen är det ingen tvekan, brott i nära relationer ska polisanmälas. Du anmäler genom att ringa 114 14 eller 112 om det är akut. Du kan också vända dig direkt till polisstationen där du bor.

Vi vill och kan hjälpa dig! Om det behövs kan vi hjälpa dig med olika former av skydd, till exempel överfallslarm, frågor och hänvisa dig vidare till en hjälporganisation.

Förutom att anmäla till oss, berätta om din situation för vänner som du kan lita på eller en kvinno- eller mansjour. Då kan de stödja det du säger i en eventuell rättegång.

Spara eventuella hot du får på telefonsvararen, via e-post eller sms. Skicka dem vidare till vänner som kan spara dem. De kan vara viktiga bevismaterial.

Ingen ska behöva utsättas för brott i en relation. Läs mer om vad som händer efter en anmälan.

Film: Polisens arbete med brott mot särskilt utsatta brottsoffer

I filmen får vi träffa Henrik, Pär och Ebba som är utredare av ärenden om brott i nära relation.