Man dömd efter två mordförsök i Vaxholm

En man i 35-årsåldern har dömts av tingsrätten till rättspsykiatrisk vård för två fall av mordförsök i Vaxholm i somras.

Mordförsöken ägde rum på kvällen den 15 augusti 2020.

Gärningsmannen attackerade först en man som var ute och rastade sin hund i Vaxholm. Han attackerade mannen med kniv och högg honom i axel och rygg.

Den skadade mannen sprang från platsen till sin bostad i ett flerfamiljshus och lyckades ta sig till sin lägenhetsdörr. Väl där ramlade han ihop och ringde 112.  

Hans granne, den andra målsägarens fru, hörde honom och kom ut och försökte hjälpa honom att stoppa blödningen. Även kvinnan pratade med larmcentralen som beslutade att skicka en ambulanshelikopter till platsen. 

Kvinnans make ombads sedan av larmoperatören att gå ut i mörkret och lysa med ficklampor så att helikoptern skulle hitta rätt. 

Gärningsmannen, som ovetandes larmoperatören fanns kvar på platsen, attackerade då även den mannen. Han högg honom med kniv i ryggen och i bröstet. I samband med det greps han av polis. 

Led av psykisk ohälsa

Av domen framgår att gärningsmannen lidit av psykisk ohälsa och sömnsvårigheter under flera år. Den aktuella kvällen hade han tagit sömntabletter och druckit handsprit.  

Attunda tingsrätt har dömt mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska även betala skadestånd på drygt 130 000 kronor till den ene mannen och cirka 180 000 kronor till den andre mannen. 

Som motivering till domen anger tingsrätten bland annat att brotten har kännetecknats av ett utdraget händelseförlopp som innefattat oprovocerade och allvarliga angrepp på målsäganden med ett livsfarligt tillhygge.