Man dömd till tre års fängelse för våldtäkt i Stockholm

Bild på perrong

Bild på perrong Bild: Polismyndigheten

Gärningsmannen, som via övervakningsfilm sågs gå på samma buss som målsägaren, satte sig i närheten på bussen och följde efter när målsägaren steg av vid hållplatsen.

Natten den 22 mars 2020, var en kvinna på väg hem efter att ha umgåtts med en vän. Vid Gullmarsplan klev hon på en nattbuss mot Eriksdal, där hon steg av och gick sedan till fots sista biten hem. Gärningsmannen, som via övervakningsfilm sågs gå på samma buss, satte sig i närheten av kvinnan på bussen och följde efter henne när hon steg av vid hållplatsen. I Rosenlundsparken har gärningsmannen sedan enligt utsaga, med våld och hot om våld, sexuellt förgripit sig på kvinnan. Kvinnan tog sig till Mariatorget där hon fick hjälp hem av en dörrvakt. Därefter polisanmäldes händelsen klockan 04.27 samma natt.

Med hjälp av övervakningskameror kunde gärningsmannen identifieras och dömdes av åklagaren till tre års fängelse. Gärningsmannen ska också betala ett skadestånd på 150 000 kronor till kvinnan.

Ärendet är handlagt av polisen på Södermalm

Så här säger en av förundersökningsledarna:

- Vi valde att lägga ut film från bussen via tv-programmet Efterlyst. Där syns en person som stämde överens med signalementet och som steg av vid samma hållplats som målsägande. Därefter gjordes ett väldigt bra utredningsarbete med bland annat husrannsakningar.