Ökad bevakning efter vandalisering på Solna kyrkogård

Norra begravningsplatsen har den senaste veckan utsattas för skadegörelse där hundratals gravstenar välts. Polisen har nu en höjd ökad närvaro vid begravningsplatsen.

– Det är otroligt beklagligt att något sådant här har hänt. Vi gör nu det vi kan för att reda ut varför detta har hänt och vem som utfört gärningen. Genom samverkan med kyrkogårdsförvaltningen sätts nu även resurser in för att förebygga att detta inte händer igen, säger Matti Dordlofva, vid lokalpolisområde Solna.

Norra begravningsplatsen i Solna har den senaste veckan, vid två separata tillfällen, drabbats av förstörelse. Vid dessa tillfällen har totalt hundratals gravstenar och minnesmärken välts. Polisen utgår från att de olika händelserna kan ha ett samband. Utredning pågår och en förundersökning om brott mot griftefriden alternativt skadegörelse är inledd. Polisen ser i nuläget inga politiska eller religiösa motiv till händelserna.

Parallellt med utredningen pågår ett samarbete med kyrkogårdsförvaltningen som medfört en höjd säkerhet och bevakning av begravningsplatsen, från såväl väktare som polis.