Säkert nyår tillsammans

Nyårsfirande - Polis med fyrverkeri i bakgrunden

Nyårsfirandet kommer att bli annorlunda i år och det är viktigt att vi alla hjälps åt att fira in det nya året på ett säkert sätt för att vara rädda om varandra och för att inte belasta sjukvården ytterligare.

Malmö stad, Region Skåne, Räddningstjänsten Syd och Polisen vill uppmana alla till försiktighet. Här är våra råd om vad du själv kan tänka på inför nyårsfirandet.

Undvik folksamlingar och fira säkert

Denna nyårshelg kan inte firas som vanligt. Malmö stad kommer inte att anordna något nyårsfirande eller traditionsenligt fyrverkeri vid tolvslaget i år. Sjukvården är hårt belastad på grund av pandemin och det är viktigare än någonsin att hålla avstånd, undvika folksamlingar och hantera fyrverkerier med stor försiktighet.

- Vi måste alla ta vårt ansvar och följa de nationella allmänna råden. Samtidigt vet vi av erfarenhet att det finns en ökad risk för stök och oro på nyårsafton med alkohol, bränder eller skador kopplat till fyrverkerier. I värsta fall kan det påverka viktiga samhällsfunktioner och vi måste göra allt vi kan för att fira nyårshelgen på ett säkert sätt, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg, Malmö stad.

Eva Melander, smittskyddsläkare inom Region Skåne, betonar det allvarliga läget.

- Vi har en omfattande smittspridning i hela Skåne och det gör tyvärr att det inte går att fira som vi brukar. Följ de allmänna råden, umgås bara med dem du bor med eller dina närmaste. Undvik folksamlingar både inomhus och utomhus, säger Eva Melander.

Säker användning av fyrverkerier

Varje år ser vi hur fyrverkerier orsakar allvarliga skador och bränder. De som skadas är oftast män och många är under 18 år. De vanligaste skadorna är bränn- och sårskador på huvudet (ögon, öron) och på händer och fingrar. Varje år inträffar också många bränder i bostäder och andra byggnader. Raketer hamnar fel för att folk slarvar med säkerheten och/eller är berusade i samband med hanteringen av fyrverkeripjäserna.

2019 var första året då det inte längre var tillåtet att använda raketer på styrpinne utan tillstånd. Det märktes framförallt genom att många av larmen och händelserna var mindre omfattande. Nu hoppas vi att effekten håller i sig och att det även blir färre larm.

- Vi har som vanligt en förstärkt beredskap under nyårsnatten. Men vi hoppas att det blir lugnare och säkrare i år, så att alla får fira med sina närmsta utan att vi kommer, säger Mattias Sköld, funktionschef för räddningscentralen på Räddningstjänsten Syd.

Malmöpolisens råd till föräldrar

Som förälder till barn och ungdomar under 18 år har du ett särskilt ansvar att inte tillhandahålla fyrverkerier till dem och se till att ingen annan gör det heller. För att köpa, inneha och använda fyrverkerier/pyroteknik måste man vara minst 18 år.

Som förälder har du också ansvar för att se till att dina barns/tonåringars firande inte slutar på fel sätt när det kommer till alkohol och droger. Påminn om de nationella allmänna råden, prata med ditt barn om droger och alkohol och köp aldrig ut. Langning är en brottslig handling som kan få många negativa följder - till exempel är risken för att utsättas för brott betydligt större om man är berusad.

Under nyårshelgen kommer Malmöpolisen som vanligt att jobba i staden för att säkerställa ordning och säkerhet.

– Denna nyårshelg är inte som vanligt och jag vill därför uppmana till att undvika folksamlingar. Jag vill också påminna alla om att inte köpa ut alkohol och pyroteknik till minderåriga. Malmöpolisen har en kommendering även denna nyårshelg som arbetar för er trygghet. Jag ser nu fram emot ett tryggt nyårsfirande i Malmö och ett tryggt och säkert 2021, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.

Med önskan om ett säkert gott nytt år!

  • Loggor för Malmö stad, Region Skåne, Polisen och Räddningstjänsten Syd.

Kontakt

Malmö stad: Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg Malmö stad, 076-635 41 89
Räddningtjänsten Syd: Tjänstgörande inre befäl, 046-540 51 12
Polisen: Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, 070-349 56 52

Länkar för mer information

Många olyckor med fyrverkerier kan förhindras.Vi har listat 10 tips för säker användning!

Fyrverkerier och nyår

Reglerna för fyrverkerianvändning varierar. Detta gäller i din kommun:

På 1177 finns mer information om de nationella allmänna råden.