Två häktade misstänkta för inbrottsserie

Polisen i södra Lappland utreder en serie inbrott i villa samt fritidshus i både Sverige och Norge. Två män sitter häktade sedan i oktober.

Den 16 oktober stoppar och kontrollerar polisen en bil utanför Högland i Dorotea kommun. I bilen får polisen syn på en kommunikationsradio som är märkt och går att spåra till en fritidshusägare.

Två män, europeiska medborgare, i 40- respektive 50-årsåldern grips misstänkta för stöld alternativt häleri och anhålls senare av åklagare.

Polisen går igenom bilen och kan hitta ytterligare gods som har gått att spåra till inbrott i en permanentbostad i Kristinehamn i Värmlands län, samt till stölder ur fritidshus i Strömsunds kommun, Jämtlands län, samt i Norge. Stölderna ska ha begåtts mellan den 12 och den 16 oktober.

Sedan dess har utredningen drivits framåt med sedvanligt polisarbete, där svensk polis även har kunnat ta del av utredning från norsk polis och uppgifter från andra EU-länder.

De misstänkta männen häktades den 19 oktober och är nu häktade på sannolika skäl för tre stölder av normalgraden och en grov stöld. Männen är även misstänkta för vissa andra brott. De har gjort vissa medgivanden, men förnekar i huvudsak brott.

– Planen är nu att slutföra utredningen så snart som möjligt och att lagföra personerna för de här brotten, säger Anders Carling, åklagare i Östersund som leder förundersökningen.

Åtal ska vara väckt senast den 14 december.

Presskontakt

Anders Carling
Åklagare vid Åklagarkammaren i Östersund
Telefon: 010-562 68 69