Tvingade kvinna sälja sex – döms till tre års fängelse

Kvinnan fick kontakt med mannen via sociala medier. Men när de träffats tvingade han henne att sälja sex till kunder på flera platser i Västsverige. Nu döms 27-åringen till tre års fängelse för bland annat grovt koppleri.

En kväll i somras sökte kvinnan upp polishuset i Halmstad. Hon hade blåmärken över hela kroppen och var i behov av vård. När det visade sig att hon den senaste tiden tvingats sälja sex och var utsatt för misstänkt koppleri anhölls den 27-årige mannen i sin frånvaro och greps kort därpå.

Det visade sig att paret fått kontakt via Snapchat. Kvinnan berättade att en frivillig sexuell relation gått över styr. Hon fick uppfattningen att hon blev indragen i narkotikaaffärer, men i själva verket tvingade 27-åringen henne att sälja sex på hotell och vandrarhem runt om i Västsverige och Skåne. Enligt kvinnan var det mannen som la ut annons på nätet, bestämde priset och tog hand om pengarna från sexkunderna.

Enligt domen i Halmstads tingsrätt är kvinnans uppgifter trovärdiga och dömer mannen för grovt koppleri. Gärningsmannen döms även för att ha hotat att döda kvinnan och hennes familj, bland annat genom att rikta en pistol mot hennes huvud. Han ska också ha misshandlat kvinnan med en såg. Förutom tre års fängelse döms 27-åringen att betala 79 500 kronor i skadestånd till kvinnan.

Andreas Salsborn, koordinator vid människohandelsgruppen i region Väst, har arbetat med fallet och konstaterar att tingsrätten bedömer brottet som grovt på grund av den hänsynslöshet gärningsmannen visat.

– Det rör sig om en relativt kort brottsperiod på tio dagar och en målsägare. Domen visar hur allvarligt det här fallet är. Kvinnan som nu fått hjälp har utsatts för ett oerhört cyniskt agerande, säger han.