Fem personer dömda för inbrott i norra Stockholm

Fem unga personer har dömts till fängelse och skyddstillsyn för en rad bostadsinbrott i norra Stockholm under förra året.

Personerna, fyra män och en kvinna har dömts i Attunda tingsrätt för grov stöld och försök till grov stöld efter att ha brutit sig in i hus och lägenheter och stulit smycken, kontanter och andra värdesaker. När brotten begicks var de mellan 17 och 23 år. Personerna döms för olika grad av inblandning vid totalt 18 tillfällen. För två av personerna blir påföljden fängelse i ett och ett halvt respektive två år. Tre av personerna döms till skyddstillsyn.

Inbrotten skedde i Sollentuna, Järfälla, Upplands Väsby, Vallentuna, Täby och Danderyds kommun mellan maj och oktober förra året.

Greps direkt efter inbrott

Strax efter midsommar förra året greps fyra av personerna i Järfälla kommun efter ett inbrott och ett försök till inbrott samma dag. Polisen fick in tips om en misstänkt bil. Det var en hyrbil och med hjälp av bilens spårsändare följde polisens spanare efter den.

I bilen hittades inbrottsverktyg och stöldgods. Polisens tekniker säkrade skoavtryck och verktygsspår på brottsplatserna som matchade mot de gripnas skor och verktygen i bilen.

Personerna satt häktade i två veckor innan tingsrätten beslutade om att de skulle släppas på fri fot. Misstankarna kvarstod och utredningen fortsatte med full intensitet. De greps igen i oktober. Då hade de gjort fler inbrott och några satt häktade fram tills rättegången.

Liknande tillvägagångssätt

Ärendet utreddes av ungdomsgruppen i lokalpolisområde Sollentuna i samarbete med bland andra analytiker, forensiker och NFC. Genom teknisk bevisning, analyser av mastuppkopplingar och övervakningsbilder kunde polisen koppla personerna i olika konstellationer till de olika inbrotten.

Brotten hade skett dagtid med liknande tillvägagångssätt, där en av personerna undersökte om någon var hemma och vaktade medan andra tog sig in. Åtalet omfattade från början 26 inbrott och försök till inbrott.